Για «ορισμένους εταίρους μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι κατά τη διαχείριση του υπαρξιακού, για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προσφυγικού ζητήματος όχι μόνο δεν δείχνουν την επιβαλλόμενη από την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλληλεγγύη, αλλά, αντιθέτως, δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά ως προς το αν έχουν συναίσθηση του τι σημαίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων του Λιμενικού Σώματος, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στον Πειραιά, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη διαχρονική «εμβληματική» προσφορά προσφορά του Λιμενικού, σημειώνοντας ότι ειδικά «μέσα στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία του προσφυγικού ζητήματος και του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, το Λιμενικό Σώμα είναι υπόδειγμα επιχειρησιακής αρτιότητας, αλλά και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς και ευαισθησίας. Με άλλες λέξεις, υπόδειγμα δημοκρατικής νοοτροπίας, η οποία υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.
Αυτό το υπόδειγμα, το οποίο ουδόλως έθιξε η βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που περάσαμε και εν πολλοίς περνάμε ακόμη, αναγνωρίζεται διεθνώς, κατ’ εξοχήν δε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, το Λιμενικό, «έχοντας κατακτήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση, υπενθυμίζει, με την υποδειγματική δράση του, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς Κοινότητας, τι πρέπει να πράξουν, δίχως χρονοτριβή πια, έναντι των κρατών εκείνων που παραβιάζουν ευθέως θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και του Πολιτισμού μας».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό του σημείωσε ότι «το Λιμενικό Σώμα και Ελληνική Ακτοφυλακή, με τα περίπου 100 χρόνια προσφοράς, έχουν γίνει, με τις προσπάθειές τους στην καταδίωξη του εγκλήματος στη θάλασσα αλλά και στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, κομμάτι της ιστορίας του λαού μας».
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το Λιμενικό, στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης έσωσε από βέβαιο πνιγμό πάνω από 150.000 ανθρώπους, ιδιαίτερα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους. «Με αυτή την αυτοθυσία διέσωσε όχι μόνο την τιμή της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, εκδηλώνοντας εν τοις πράγμασι την πραγματική έννοια της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού» επισήμανε.
«Η θυσία όσων ανθρώπων έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος είναι το απόθεμα στην ιστορία ενός λαού, όλων εκείνων που τίμησαν με τη θυσία τους την ίδια την τιμή και ανύψωσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Με τη σειρά του, ο αντιναύαρχος Πελοπίδας Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Λέσχης Λιμενικού Σώματος, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία ανέγερσης του Μνημείου, ανέφερε: «Μεγαλειώδης και ανυπέρβλητη η προσφορά ζωής και θείο χάρισμα η γενναιότητα και η ψυχική αρετή». Μιλώντας για τους πεσόντες, τόνισε ότι «αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες και έχοντας ως μοναδικό εφόδιο την πίστη στα εθνικά ιδεώδη και στο αγαθό της ελευθερίας, πολέμησαν, τραυματίστηκαν, έπεσαν υπέρ πατρίδας, δίνοντας την ελευθερία και κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους».
Σημειώνεται ότι το Μνημείο έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου.