Πολύ αυστηρό μήνυμα για την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά και για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ έστειλε στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτηρίζοντας αδιανόητες και απαράδεκτες τις ενέργειες της σκοπιανής αστυνομίας την Κυριακή στην Ειδομένη.
Υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε:
«Χώρες γειτονικές, οι οποίες φιλοδοξούν, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, όταν συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες όπως συμπεριφέρθηκαν παραδείγματος χάριν χθες εδώ, στην Ελλάδα, με πράξεις αδιανόητες, απαράδεκτες για τον ανθρωπισμό, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν θέση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό γενικότερα, υπογράμμιζε την ανάγκη να υπερασπιστούμε την Ευρώπη και να συμπεριφερθούμε απέναντι στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού και με όρους αλληλεγγύης.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, μίλησε για την ανάγκη εμβάθυνσης των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση «και να τεθεί τέλος σε αυτό το μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα το οποίο εμφανίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ειδικότερα ανέφερε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε ν’αποτελέσει πραγματική Κεντρική Τράπεζα και ν’αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, που είναι, όπως είπε, κοινή στην Ευρωζώνη και δεν αφορά μόνο Ελλάδα και Πορτογαλία.
Ένα δεύτερο ζήτημα, συνέχισε, είναι ότι ο ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2011, πρέπει να ολοκληρωθεί, δηλαδή να αποκτήσει και τα στελέχη εκείνα τα οποία θα μπορούν να κάνουν την αξιολόγηση των διαφόρων προγραμμάτων μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ με τη νοοτροπία του ευρώ.
«Και όχι βεβαίως να υπάρχει, αν θέλετε, ένα είδος “δανεισμού” στελεχών από άλλους Οργανισμούς, που τους σεβόμαστε απολύτως αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να εμπιστευθούμε πολύ περισσότερο δικά μας στελέχη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είπα προηγουμένως με νοοτροπία ευρώ».
Κόστα: Η λύση για την Ευρωζώνη δεν είναι να συνεχίσουμε τα προγράμματα
Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, σημείωσε ότι η λύση για την Ευρωζώνη δεν είναι να συνεχίσουμε προγράμματα, «τα οποία έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν έχουν θετικά αποτελέσματα τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία μας».
Όπως είπε, «στόχος πρέπει να είναι να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες επιτυγχάνουν την οικονομική σύγκλιση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός της Ευρωζώνης, μεταξύ των χωρών μας και των πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης του κοινού νομίσματος είναι μέσα από τη σύγκλιση».
«Και πάνω από όλα» συνέχισε «πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη σύγκλιση. Μετά από όλα όσα έχουν ειπωθεί για την Ευρωζώνη και τις διάφορες μεταρρυθμίσεις πιστεύω ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει μια συνολική δομική μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης».
«Δεν γίνεται η Ελλάδα να αναβάλει όλο το βάρος του προσφυγικού»
Αναφερόμενος γενικότερα στο προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι το βάρος πρέπει να διαμοιραστεί ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μία χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και λόγω εγγύτητας δέχεται μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, θα αναλάβει όλο το βάρος. Πρέπει αυτό το βάρος να το μοιραστούμε συνολικά. Όλο αυτό πρέπει να γίνει με βάση την αλληλεγγύη. Πρέπει όλοι να εστιάσουμε και να ενισχύσουμε την μετεγκατάσταση. Και φυσικά η απάντηση δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων, καθώς αυτό το κλείσιμο των συνόρων παραβιάζει μία από τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων».
Ο κ. Κόστα σημείωσε ότι η Πορτογαλία έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της απέναντι στην Ελλάδα και μάλιστα έχει διαθέσει και πρόκειται να διαθέσει όλα τα μέσα τα οποία μπορεί να διαθέσει είτε αυτό έχει να κάνει με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε έχει να κάνει με την στήριξη του πολυμερούς προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων είτε με την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είτε με το διμερές πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στην Πορτογαλία όπου θα συνεχίσουν τη ζωή τους.