Η Ρωσία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη από τις ΗΠΑ μικρού ή μέσου βεληνεκούς πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνον τις χώρες στις οποίες τα όπλα αυτά σταθμεύουν, αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του στο ρωσικό κοινοβούλιο.
Η Ρωσία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση και δεν θα κάνει το πρώτο βήμα για να αναπτύξει πυραύλους σε απάντηση στην απόφαση της Ουάσιγκτον αυτόν τον μήνα να εγκαταλείψει σημαντική συνθήκη που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για τον έλεγχο των εξοπλισμών, πρόσθεσε.
Η αντίδραση ωστόσο της Ρωσίας σε οποιαδήποτε ανάπτυξη θα είναι αποφασιστική και αυτοί που χαράσσουν την πολιτική των ΗΠΑ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν, όπως είπε, εμμονή με την αμερικανική αποστασιοποίηση, θα πρέπει να αποτιμήσουν τους κινδύνους προτού κάνουν οποιαδήποτε βήματα, τόνισε.
«Είναι δικαίωμά τους να σκέπτονται όπως θέλουν. Αλλά μπορούν να μετρήσουν; Είμαι βέβαιος ότι μπορούν. Ας μετρήσουν την ταχύτητα και το βεληνεκές των οπλικών συστημάτων που αναπτύσσουμε», σημείωσε καταχειροκροτούμενος από τα μέλη της ρωσικής Δούμα (κάτω Βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή).
«Θα το πω σαφώς και ανοιχτά: Η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και να αναπτύξει εξοπλισμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνον κατά των εδαφών από τα οποία μπορεί να προέλθει μια άμεση απειλή, αλλά και κατά των εδαφών στα οποία βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη χρήση πυραύλων που μας απειλούν», τόνισε.
Επικαλούμενη ρωσικές παραβιάσεις, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι αναστέλλει την τήρηση των υποχρεώσεών της βάσει της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν υπογράψει το 1987 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, και ότι αρχίζει τη διαδικασία εγκατάλειψής της, το οποίο σημαίνει ότι της επιτρέπεται πλέον η ανάπτυξη νέων πυραύλων.
Η συνθήκη αυτή απαγόρευε και στα δύο μέρη την εγκατάσταση πυραύλων εδάφους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη και η εγκατάλειψή της δημιουργεί την πιθανότητα μιας νέας κούρσας εξοπλισμών μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας. Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι παραβιάζει τη συνθήκη αυτή, απάντησε στην κίνηση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι θα κάνει το ίδιο.
Ωστόσο ο Πούτιν δεν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη νέων πυραύλων. Η Μόσχα δεν θα αναπτύξει νέους πυραύλους εδάφους στην Ευρώπη, ή αλλού, εκτός αν το κάνει πρώτα η Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ο Πούτιν.
Κατέστησε σαφές όμως ότι είναι έτοιμος, χωρίς να είναι πρόθυμος, για κλιμάκωση αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν και ότι η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει όπλα και πυραυλικά συστήματα για να διασφαλίσει ότι είναι καλά προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη δεν θα αφήσει άλλη επιλογή στη Μόσχα από το να απαντήσει, επειδή θα μειώσει δραστικά τον χρόνο που χρειάζονται οι αμερικανικοί πύραυλοι για να φτάσουν στη Ρωσία, κάτι το οποίο θα έθετε άμεση απειλή στη χώρα του, υπογράμμισε.
Η Ρωσία θέλει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά έχει έτοιμη την αμυντική της απάντηση αν χρειαστεί, κατέληξε, τονίζοντας: «Ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό και θα εφαρμόσουμε αυτά τα σχέδια άμεσα, μόλις οι αντίστοιχες απειλές εναντίον μας γίνουν πραγματικότητα».