Η Ευρώπη αναδεικνύεται στο νέο επίκεντρο της πανδημίας του Covid-19, καθώς τα περιστατικά στην Κίνα επιβραδύνονται και ο ιός εξαπλώνεται στην Ιταλία και τις γειτονικές χώρες, όπως διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρονται πλέον καθημερινά είναι στην Ευρώπη και είναι πιο πολλά από τα κρούσματα της Κίνας κατά την κορύφωση της επιδημίας», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη.
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ κήρυξαν τον Covid-19 παγκόσμια πανδημία την Τετάρτη, καθώς ο ιός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς ανά τον κόσμο, από Ασία και Ευρώπη μέχρι Μέση Ανατολή και περιοχές των ΗΠΑ.
«Όταν ο ιός είναι εκεί έξω, ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία και δεν υπάρχει θεραπεία, όταν θα μολυνθεί το 60% με 70% του πληθυσμού», προειδοποίησε προχθές η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 132.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν νοσήσει σε 123 χώρες του κόσμου, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 5.000.
Ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Κίνα μειώθηκε μόλις στις 26 περιπτώσεις την Πέμπτη, ενώ στην Ευρώπη τα νέα κρούσματα αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς.
Πέραν της Κίνας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Ιταλία, τουλάχιστον 15.113, ακολουθεί η Ισπανία(4,334), Γερμανία(3.156) και Γαλλία(2.882), σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Ανησυχητική και η αύξηση περιστατικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Στην Ελβετία τα περιστατικά ξεπερνούν τα 1.125, στη Σουηδία 809, Ολλανδία 804 και Δανία 788.
Οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον 1.701 περιστατικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.
Ο Τέντρος του ΠΟΥ κάλεσε τις χώρες για ολοκληρωμένη και ουσιαστική προσέγγιση καταπολέμησης της πανδημίας. «Όχι μόνο ελέγχους, όχι μόνο καραντίνα, όχι μόνο, απομόνωση και ιχνηλάτηση, όλα μαζί», τόνισε.