PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε έναν οίκο ευγηρίας, για την βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ηλικιωμένων



Σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, πέρα από την ιατρική φροντίδα, πρέπει να υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες για την κοινωνικοποίηση, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ευεξία και το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων, ειδικά για όσους υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, και η επαφή τους με τον κόσμο δεν είναι εύκολη λόγω κινητικών προβλημάτων, που δεν τους επιτρέπουν να απομακρυνθούν από τον χώρο του γηροκομείου. Οι κοινωνικές δραστηριότητες δεν προσφέρονται  απλά για να περνάνε ευχάριστα τον χρόνο τους οι ηλικιωμένοι, αλλά είναι μια αναγκαία δραστηριότητα που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Στην συνέχεια, θα εξετάσουμε πώς η κοινωνικοποίηση στο γηροκομείο συμβάλλει στην συνολική βελτίωση της ψυχολογίας και της υγείας των ηλικιωμένων.

Η συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς και οι ηλικιωμένοι αισθάνονται χρήσιμοι και ικανοί να κάνουν πράγματα, χωρίς να αγχώνονται από την ρουτίνα ή την ανασφάλεια που μπορεί να έχουν, λόγω της κατάστασης της  υγείας τους.  Η κοινωνικοποίηση πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο της φροντίδας που προσφέρεται στα γηροκομεία, εξασφαλίζοντας ότι οι ηλικιωμένοι ζουν μια ζωή άνετη και με ουσία.

Η μοναξιά είναι ένα κοινό συναίσθημα που έχουν οι ηλικιωμένοι, επειδή είναι αναγκασμένοι να ζουν μακριά από την οικογένειά τους, ακόμα και αν είναι στο δικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν καθημερινή επαφή. Η κοινωνικοποίηση στο γηροκομείο παρέχει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να κάνουν νέες γνωριμίες και φιλίες. Οι καθημερινές συζητήσεις και οι δραστηριότητες με άλλους συνομηλίκους, τους κάνουν να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μια κοινότητα, κάνοντας χρήσιμα πράγματα, παίζοντας παιχνίδια, φτιάχνοντας πράγματα με τα χέρια ή με το να ασχοληθούν με την φύση. Επιπλέον, η αίσθηση ότι κάποιος τους νοιάζεται και ενδιαφέρεται για αυτούς, προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη και αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους.

Οι κοινωνικές δραστηριότητες έχουν μεγάλο όφελος, ειδικά σε όσους ηλικιωμένους υποφέρουν από προβλήματα άνοιας, γιατί τους βοηθάει να είναι ενεργοί και να απασχολούν το μυαλό τους. Συμμετέχοντας σε διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ηλικιωμένοι ασκούν τη μνήμη και τις νοητικές τους δεξιότητες. Αυτό μπορεί να βελτιώσει και να καθυστερήσει την όξυνση της άνοιας και άλλων διαταραχών. Μερικές δραστηριότητες είναι η ομαδική γυμναστική, ο χορός ή ο περίπατος. Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες βελτιώνει την σωματική υγεία, ενισχύει την κινητικότητα και βοηθάει στην μυϊκή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων. Επίσης, η τακτική κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση έχει επίσης συνδεθεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνες δείχνουν ότι, οι άνθρωποι που έχουν ισχυρούς, κοινωνικούς δεσμούς, παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε λοιμώξεις και ασθένειες. Η ψυχολογική υποστήριξη και το αίσθημα της κοινωνικής αποδοχής μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες, και να  ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ειδικά στον Καναδά και σε άλλα κράτη, να φέρουν τους ηλικιωμένους σε επαφή με παιδιά από άλλα ιδρύματα, προκειμένου να βελτιώσουν την ψυχολογία τους, δίνοντας τους την ευκαιρία να δώσουν  αγάπη σε ένα παιδί που δεν έχει γονείς και να αισθανθούν ότι είναι χρήσιμοι και ικανοί να προσφέρουν. Επιπλέον, αυτό έχει δείξει ότι, και τα παιδιά ωφελούνται από το ενδιαφέρον των ηλικιωμένων, αναζητώντας την επαφή μαζί τους. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι σύνδεσμοι που δημιουργούνται μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και να αποτελέσουν πηγή χαράς και ικανοποίησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πως να φτιάξεις ένα online blog μαγειρικής!

Peristeri News

Πώς η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στο επαγγελματικό σας ξεκίνημα;

Peristeri News

Πως να απαλλαγείτε από τα επιβλαβή έντομα και τους κοριούς

Peristeri News

Leave a Comment