Το καρπούζι είναι από τα πλέον απολαυστικά φρούτα. Το καλοκαίρι, ένα παγωμένο καρπούζι, ευχαριστεί και δροσίζει με την πλούσια γεύση του.
Πολλοί νομίζουν ότι το καρπούζι δεν έχει θρεπτικές ουσίες ή βιταμίνες όπως άλλα φρούτα και λαχανικά. Έτσι έχει επικρατήσει η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη.
Όμως ποια είναι η αλήθεια σχετικά με το καρπούζι;
Το καρπούζι υπάρχει σε ιστορικές αναφορές από το 2.500 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο αλλά και το μετέφεραν μαζί τους σαν μια ακόμη αποθήκη νερού. Πράγματι πέραν του 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό.
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη ή χοληστερόλη.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το καρπούζι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Το καρπούζι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βήτα καροτίνης και λυκοπενίου. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορους καρκίνους και από καρδιακές παθήσεις.
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, για τη νυκτερινή όραση και παράλληλα ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού μας που καταπολεμούν τις μολύνσεις.
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας ή του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.
Η βιταμίνη C βοηθά το αμυντικό σύστημα μας για την καταπολέμηση των μολύνσεων. Επίσης προστατεύει από φυσικές οξειδωτικές ουσίες που επιταχύνουν τη γήρανση και ευνοούν τον καρκίνο. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδίας και της πίεσης.
Το καρπούζι είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν τις κινήσεις του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε ζάχαρο, ανέρχεται στο 5%. Δύο φλιτζάνια καρπούζι, έχουν μόνο 80 θερμίδες και δεν έχουν καθόλου λίπος ή χοληστερόλη. Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε λυκοπένιο που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Συνοπτικά βλέπουμε λοιπόν ότι το καρπούζι, αντίθετα με την αντίληψη που έχει επικρατήσει, είναι μια πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές ευεργετικές δράσεις στην υγεία μας.