Η τεχνόσφαιρα της Γης ζυγίζει περίπου 30 τρισεκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για το βάρος με το οποίο τα κάθε είδους ανθρώπινα κατασκευάσματα (μηχανές, κτήρια κ.ά.) έχουν επιβαρύνει τον πλανήτη μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Είναι το πρώτο εγχείρημα των επιστημόνων να υπολογίσουν το συνολικό μέγεθος και το βάρος των τεχνητών υποδομών και τεχνουργημάτων.
Η τεχνόσφαιρα περιλαμβάνει από σπίτια, εργοστάσια, δρόμους, αεροδρόμια και γέφυρες έως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, βιβλία, νομίσματα και σκουπίδια.
Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της γήινης επιφάνειας αντιστοιχεί κατά μέσο όρο ένα τεχνητό βάρος πάνω από 50 κιλά. Επιπλέον, ο αριθμός των διαφορετικών ειδών των λεγόμενων τεχνο-απολιθωμάτων εκτιμάται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο και έχει πια ξεπεράσει τον αριθμό των ειδών των έμβιων όντων πάνω στη Γη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές γεωεπιστημών Γιαν Ζαλάσιεβιτς και Μαρκ Γουίλιαμς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «The Anthropocene Review (Επιθεώρηση Ανθρωποκαίνου)».
«Η τεχνόσφαιρα έχει ξεπηδήσει από τη βιόσφαιρα, αλλά τώρα πια -τουλάχιστον σε έναν βαθμό- παρασιτεί σε αυτήν. Η τεχνόσφαιρα συνιστά ένα μείζον νέο φαινόμενο σε αυτόν τον πλανήτη και εξελίσσεται εντυπωσιακά γρήγορα» δήλωσε ο Γουίλιαμς. «Σε σύγκριση με τη βιόσφαιρα όμως, η τεχνόσφαιρα είναι πολύ χειρότερη στο να ανακυκλώνει τα υλικά της, όπως οι ξέχειλες χωματερές μάς δείχνουν ολοφάνερα. Αυτό ακριβώς μπορεί να φρενάρει την περαιτέρω ανάπτυξή της ή και να τη σταματήσει τελείως» πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι και οι ανθρώπινοι οργανισμοί αποτελούν τμήμα της τεχνόσφαιρας, αν και δεν την ελέγχουμε πάντα όσο νομίζουμε. Η τεχνόσφαιρα είναι ένα σύστημα με τη δική του δυναμική και τις ενεργειακές ροές του και οι άνθρωποι αναγκαζόμαστε να τη βοηθάμε, ώστε να επιβιώσει» δήλωσε ο Ζαλάσιεβιτς.
Η έννοια της τεχνόσφαιρας έρχεται να συμπληρώσει την έννοια της Ανθρωποκαίνου, της προτεινόμενης νέας γεωλογικής εποχής στη διάρκεια της οποίας για πρώτη φορά οι άνθρωποι έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον πλανήτη (η έννοια αυτή, πάντως, δεν έχει ακόμα γίνει επίσημα αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα).