Τις τελευταίες δεκαετίες, το αλάτι έχει κατηγορηθεί -και όχι άδικα- για αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας, με κυριότερη την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Βασικά, δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα 2.300 mg ημερησίως (2,3 γραμμ.), ενώ όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, άτομα με υπέρταση και μεσήλικες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 1.500 mg.
Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι επισημαίνουν να προσέχουμε ιδιαίτερα το κρυμμένο αλάτι που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα σε αυτά που δεν θεωρούνται παραδοσιακά αλμυρά.
Παράλληλα, με τον περιορισμό του αλατιού στη διατροφή, θα πρέπει να αυξήσουμε και την πρόσληψη καλίου, ένα συστατικό το οποίο δρα ανταγωνιστικά με το νάτριο και βοηθά έτσι στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης.
Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε να λαμβάνουμε αρκετό κάλιο από τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά (κυρίως πατάτες και μπανάνες), γαλακτοκομικά προϊόντα και όσπρια, καθώς και μέσω ειδικών τροφίμων, εμπλουτισμένων με κάλιο, που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.