Μία από τις μεγαλύτερες απειλές στην ασφάλεια του διαδικτύου είναι τα συνημμένα που λαμβάνονται μέσω email.
Δίνουμε πάντα προσοχή στον αποστολέα του μηνύματος, μερικές φορές μοιάζει με έγγραφο εργασίας, της τράπεζας ή από επίσημο φορέα και αντίθετα είναι απλώς ένας εγκληματίας στον κυβερνοχώρο.
Προσοχή επίσης στα συνημμένα που έχουν ληφθεί από φίλους. Μπορεί να έχουν μολυνθεί από ιό που προσπαθεί να καταλάβει τη συσκευή μας. Ο κανόνας, επομένως, είναι πάντα να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή και να ζητάς επιβεβαίωση από τον φίλο ή τον συνάδελφο που μας έστειλε το έγγραφο, εάν το συνημμένο είναι πραγματικά αξιόπιστο.
Ορισμένα συνημμένα που περιέχουν ιούς μπορεί να είναι αρκετά καταστροφικά για τα δεδομένα σας.
Wifi – Δημόσιες συνδέσεις
Εκτός από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αποφεύγουμε πάντα τη χρήση δημόσιων και μη ασφαλών συνδέσεων. Ειδικά σε μεγάλους δημόσιους χώρους όπως σταθμοί, εμπορικά κέντρα ή αεροδρόμια. Οι χάκερ χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα για να παρακολουθούν την περιήγησή μας και να κλέβουν τις πληροφορίες μας.
Εάν όντως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μη ασφαλές δίκτυο, αποφεύγουμε να έχουμε πρόσβαση στους λογαριασμούς μας στα κοινωνικά δίκτυα ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Και πάνω απ ‘όλα, αποφεύγουμε να κάνουμε πληρωμές ή να παρακολουθούμε το τραπεζικό υπόλοιπο μέσω της εφαρμογής. Προστατέψτε τον σκληρό σας δίσκο από τέτοιες απειλές και να έχετε πάντα έναν εξωτερικό για μεγαλύτερη ασφάλεια με τα ανάλογα Back Up.
Μια άλλη συμβουλή είναι να χρησιμοποιούμε πάντα ένα VPN για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την περιήγησή μας.
Μην ενεργοποιήσετε τις μακροεντολές Word
Το κακόβουλο λογισμικό που συνδέεται με έγγραφα του Word είναι κλασσική περίπτωση μεταξύ των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο. Αυτός ο τύπος επίθεσης είχε εξαφανιστεί από την κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια, αλλά πρόσφατα επέστρεψε. Ειδικά σε Mac. Προσοχή τότε όταν ανοίγουμε ένα έγγραφο του Word, το οποίο μας φαίνεται ότι είναι σημαντικό για την εργασία ή αλλιώς, και μας ζητά να ενεργοποιήσουμε τις μακροεντολές, ας μην το κάνουμε αλλιώς δίνουμε το πράσινο φως στον ιό, ο οποίος θα μολύνει συσκευή.
Social Media
Τα κοινωνικά μέσα είναι διασκεδαστικές πλατφόρμες όπου μπορείτε να γνωρίσετε νέα άτομα ή να μοιραστείτε τα πάθη σας με φίλους και συγγενείς. Είναι όμως και ένα εργαλείο που εκθέτει τη ζωή μας στους άλλους με όχι πάντα ασφαλή τρόπο. Δώστε προσοχή στις πληροφορίες που δημοσιεύουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κλοπών που προκλήθηκαν από πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο Facebook.
Απώλεια δεδομένων
Σε περίπτωση που πέσετε θύμα απάτης στο διαδίκτυο ενδέχεται να χάσετε πολύτιμα δεδομένα. Πολλές φορές ένας ιός που θα αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστής σας ενδέχεται να καταστρέψει πολλές ζωτικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να μην έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας. Σε μια τέτοια πιθανότητα πρέπει να επικοινωνήσετε με ειδικούς ανάκτησης δεδομένων. Οι επαγγελματίες θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα ακολουθήσουν πρωτοκόλλα και διαδικασίες για να ανακτήσουν τα δεδομένα σας σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Σήμερα χρησιμοποιούμε πολλούς λογαριασμούς και κάθε φορά πρέπει να δημιουργούμε νέα διαπιστευτήρια για καθεμία από αυτές τις υπηρεσίες. Η πρακτική για αυτόν τον λόγο είναι να δημιουργείτε κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να τους βρει κάποιος ή, ακόμη χειρότερα, να χρησιμοποιείτε πάντα τον ίδιο κωδικό για όλες τις υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένας χάκερ καταφέρει να κατακτήσει τον λογαριασμό σας, θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, κλέβοντας όλες τις πιο εμπιστευτικές πληροφορίες.
Η δημιουργία περίπλοκων κωδικών πρόσβασης δεν είναι δύσκολη, το πρόβλημα είναι να το θυμόμαστε. Για αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια υπηρεσία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, ελπίζοντας ότι και αυτή δεν είναι ευάλωτη σε επιθέσεις χάκερ.
Ρυθμίσεις εφαρμογής
Ελέγχουμε πάντα τις ρυθμίσεις ασφαλείας, τις προσαρμόζουμε και κυρίως παρακολουθούμε συνεχώς τα δικαιώματα που χορηγούνται σε εφαρμογές στο SmartPhone. Πολλές εφαρμογές στις μέρες μας απαιτούν να έχετε πρόσβαση στην τοποθεσία, την κάμερα, τις επαφές σας, ακόμη και το μικρόφωνο. Αποφεύγουμε να δεχτούμε τα πάντα χωρίς πρώτα να σκεφτούμε.
Και να θυμάστε ότι κάθε φορά που ενημερώνουμε εφαρμογές αυτά τα δικαιώματα μπορεί να ξεκλειδώνονται, επομένως ελέγχουμε περιοδικά τι χορηγούμε και τι δεν χορηγούμε στις διάφορες εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στις συσκευές μας.
Κωδικός πρόσβασης του Router
Εξαιρετικά σημαντική είναι η σύνδεση του σπιτιού, του καταστήματος ή του γραφείου μας. Η συμβουλή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αλλάζετε περιοδικά τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή.
Φυσικά, οι όποιες αλλαγές θα είναι ενοχλητικές, ειδικά τις πρώτες ημέρες, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε ότι ένας χάκερ μπορεί να μολύνει τη σύνδεσή μας και να κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για τους κακούς. Ορισμένοι ιοί μπορούν να μολύνουν το router σας και κατά συνέπεια να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια οποιασδήποτε συσκευής είναι συνδεδεμένη σε αυτόν.