Πριν από περίπου 3 δεκαετίες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, ένας νέος τρόπος σχεδιασμού και κατασκευής κτιρίου, που στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ενεργειακής του αποδοτικότητας, μειώνοντας τις απαιτήσεις για μηχανική θέρμανση και ψύξη. Αυτή η καινοτομία που ονομάστηκε Παθητικός Σχεδιασμός γνώρισε παγκόσμια διάδοση και προτιμάται ολοένα και περισσότερο, ως μέσο ενίσχυσης της μάχης ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Έχοντας ως βασικό στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σχεδιάζεται μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας, της χρήσης νερού και της παραγωγής απορριμάτων. Προωθεί τη χρήση βιώσιμων υλικών και πρακτικών, βελτιώνει την ποιότητα του κυκλοφορούμενου αέρα και συνεπώς την ποιότητα ζωής των ενοίκων. Ένα πράσινο κτίριο μπορεί να σχεδιαστεί εξ’ αρχής ως τέτοιο αλλά ή να μετατραπεί από ένα ήδη υπάρχον με διάφορες μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, όσο είναι εφικτό.
Επικοινωνώντας με ένα γραφείο κατασκευών, την τεχνική εταιρεία AGS Engineering, ή ινστιτούτα εξειδικευμένα στον τομέα, μπορείτε να ενημερωθείτε για όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα παθητικά κτίρια μια ευσυνείδητη και οικονομικά συμφέρουσα επιλογή, βασισμένη στις ανάγκες σας.
Παρακάτω, το peristerinews.gr έχει συγκεντρώσει μερικούς τρόπους μέσω των οποίων μπορείτε να μειώσετε έως και 90% την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το επίπεδο ζωής σας ως κάτοικος.
- Μόνωση/Θερμομόνωση: Εξασφαλίστε τη διατήρηση μιας θερμοκρασίας που συνοδεύεται με την άνετη διαβίωση, χρησιμοποιώντας μονωτικά υλικά υψηλής ποιότητας στους τοίχους, τα δάπεδα και την οροφή. Έτσι εμποδίζετε από τη θερμότητα να διαρρεύσει το χειμώνα και αντίστοιχα το κρύο κατά το καλοκαίρι, περιορίζοντας την ανάγκη για χρήση μηχανισμών τεχνητής θέρμανσης/ψύξης.
- Κουφώματα: Εγκαταστήστε παράθυρα και πόρτες, ειδικά σχεδιασμένα ώστε να αποτρέπουν την απώλεια και πρόσληψη επιπλέον θερμότητας.
- Διαρροή αέρος: Η διαρροή αέρας αποτελεί από τις κυριότερες αιτίες ενεργειακής απώλειας του εσωτερικού χώρου. Σφραγίστε τα κενά γύρω από τα κουφώματα και χρησιμοποιείστε στεγανοποιητικά υλικά για να καλύψετε τυχόν τρύπες σε τοίχους, πατώματα και ταβάνια.
- Σύστημα εξαερισμού ανάκτησης θερμότητας:Η εγκατάσταση ενός τέτοιου μηχανικού συστήματος, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια σταθερή παροχή φρέσκου αέρα ενώ ταυτόχρονα ανακτά έως και το 90% της θερμότητας από τον εξερχόμενο αέρα.
- Αποδοτικές ενεργειακά οικιακές συσκευές και φωτισμός: Αντικαταστήσετε τις παλιές σας οικιακές συσκευές και συστήματα φωτισμού. Αναζητήστε την ένδειξη Energy Star, που υποδεικνύει την τήρηση των αυστηρών οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση.
- Παθητικός Ηλιακός Σχεδιασμός: Εστιάζει στον προσανατολισμού του κτιρίου με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται μέγιστη αξιοποίηση του ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ελάχιστη το καλοκαίρι. Επιτυγχάνεται με τη χρήση παραθύρων σωστά διαστασιολογημένων και τοποθετημένων, προεξοχών και συσκευών σκίασης.
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Εξετάστε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως για παράδειγμα τη χρήση ηλιακών συλλεκτών/φωτοβολταϊκών ή μιας μικρής ανεμογεννήτριας, για να μειώσετε περαιτέρω την καταναλωμένη ενέργεια και να μειώσετε το αποτύπωμα του άνθρακα.