Σύμφωνα με ειδικούς της βρετανικής κυβέρνησης, είναι πολύ καλύτερο να συνθέτει κανείς κωδικούς για online λογαριασμούς που αποτελούνται από τρεις τυχαίες λέξεις παρά να δημιουργεί πολύπλοκους συνδυασμούς γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.
Σε σχετικό blogpost, το National Cyber Security Centre (NCSC) ανέφερε πως ένα σύστημα τριών λέξεων δημιουργεί κωδικούς που είναι εύκολο να θυμάται κανείς. Επιπρόσθετα, δημιουργεί ασυνήθιστους συνδυασμούς γραμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι είναι αρκετά ισχυρό για να διατηρεί τους online λογαριασμούς ασφαλείς από τους κυβερνοεγκληματίες. Αντίθετα, οι οποίοι πολύπλοκοι κωδικοί μπορούν να βρεθούν ανεπαρκείς, καθώς οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να «μαντέψουν» τη σύνθεσή τους χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι χάκερ στοχοποιούν προβλέψιμες στρατηγικές οι οποίες προορίζονται να κάνουν τους κωδικούς πιο πολύπλοκους, όπως το να αντικαθίσταται το Ο (όμικρον) με το 0 (μηδέν), το 1 με θαυμαστικό κλπ. Πολλά λογισμικά hacking λαμβάνουν υπόψιν τέτοιες στρατηγικές, με αποτέλεσμα «η επιβολή αυτών των απαιτήσεων πολυπλοκότητας να οδηγεί στη δημιουργία πιο προβλέψιμων κωδικών» σύμφωνα με την υπηρεσία.
Αντιθέτως, οι κωδικοί που δημιουργούνται από τρεις τυχαίες λέξεις τείνουν να είναι μεγαλύτεροι και δυσκολότερο να προβλεφθούν, ενώ χρησιμοποιούν επίσης συνδυασμούς γραμμάτων που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από αλγορίθμους hacking, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Αν και υπογραμμίζεται πως και πάλι η μέθοδος αυτή δεν είναι 100% ασφαλής, καθώς οι συνδυασμοί θα μπορούσαν να είναι και αυτοί προβλέψιμοι, χαρακτηρίζεται ως σημαντικό το πλεονέκτημα που προκύπτει από το ότι η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα εύχρηστη.