Οι ετικέτες στα τρόφιμα σας βοηθούν να ενημερώνεστε πριν επιλέξετε κάποιο από αυτά και αποφασίσετε αν θα το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Τα τρόφιμα τα οποία έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των τριών μηνών, πρέπει να σηματοδοτούνται με μια ημερομηνία (μήνα και έτος) μέχρι την οποία πρέπει να καταναλωθούν.
Τρόφιμα με διάρκεια ζωής μικρότερη των τριών μηνών πρέπει να αναγράφουν την ημέρα και τον μήνα μέχρι τον οποίο πρέπει να καταναλωθούν.
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που η κατανάλωσή τους μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν ενέχει κινδύνους. Σε ότι αφορά όμως κάποια ποτά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.
Αυτά είναι:
Φρέσκο γάλα
Ακόμη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από νωπό γάλα, όπως το γιαούρτι και τα μαλακά τυριά, μπορεί να αναπτύξουν λιστέρια, καθώς τα βακτήριά της μπορούν να ζήσουν σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Ελέγξτε την ετικέτα των προϊόντων που αγοράζετε και βεβαιωθείτε, ότι υπάρχει σαφής ένδειξη παστερίωσης.
Χυμοί λαχανικών
Οι χυμοί φρούτων είναι όξινοι, γι’ αυτό και καλύτερα προστατευμένοι από τα τροφικά παθογόνα. Οι 100% φρέσκοι χυμοί λαχανικών όμως που δεν αναμειγνύονται με χυμούς φρούτων, είναι πιο πιθανό να μολυνθούν πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, καθιστώντας τα μη ασφαλή για κατανάλωση.
Ποτά ψυχρής παστερίωσης
Η ψυχρή παστερίωση σκοτώνει τα βακτηρίδια στα τρόφιμα χωρίς τη χρήση θερμότητας, μέσω της Υπερυψηλής Πίεσης με την οποία επιτυγχάνεται απενεργοποίηση των παραγόντων αλλοίωσης των τροφίμων, ενώ παράλληλα διατηρούνται αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τα θρεπτικά συστατικά τους.
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για την επεξεργασία φρέσκων φρουτοχυμών. Πολλοί ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι η ψυχρή παστερίωση δεν είναι τόσο αποτελεσματική. Αυτός είναι και ο λόγος που η διάρκεια ζωής των προϊόντων ψυχρής παστερίωσης είναι μικρότερη από αυτές των προϊόντων θερμής παστερίωσης.