Τα ταξίδια είναι πλέον πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο σίγουρα βοηθάει να έχεις στα χέρια σου και ένα ισχυρό διαβατήριο, το οποίο σου επιτρέπει να επισκέπτεσαι πολλές διαφορετικές χώρες, χωρίς να χρειάζεται η χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης βίζας.
Το ελληνικό διαβατήριο, λοιπόν, είναι μέσα στα πέντε καλύτερα του κόσμου. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά το Henley Passport Index, το οποίο κάθε τρίμηνο χρησιμοποιεί δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών για να κατατάξει ποια διαβατήρια είναι τα πιο ισχυρά ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ποια μπορούν να χορηγήσουν τον μεγαλύτερο αριθμό εισόδων σε χώρες χωρίς βίζα.
Για το 2024, η Ιαπωνία κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση, αλλά φέτος στην κορυφή μαζί με τη νησιωτική χώρα βρίσκεται το διαβατήριος της Σιγκαπούρης, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Τα διαβατήρια αυτών των χωρών επιτρέπουν στους κατόχους της την είσοδο σε 194 διαφορετικές χώρες χωρίς βίζα. Όσο για την Ελλάδα;
H χώρα μας βρίσκεται σταθερά ψηλά και μάλιστα φέτος ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη. Έτσι, το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται πλέον στην πέμπτη θέση, με τους Έλληνες να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε 190 χώρες.
Αντίθετα, στα πιο αδύναμα διαβατήρια του κόσμου, βλέπουμε κυρίως χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Η Σομαλία (36 χώρες), η Υεμένη (35 χώρες), το Πακιστάν (34 χώρες), το Ιράκ (31 χώρες), η Συρία (29 χώρες) και τέλος το Αφγανιστάν (28 χώρες), έχουν από τα πιο «αδύναμα» διαβατήρια, με τους πολίτες τους να μη μπορούν να ταξιδέψουν άνετα σε αρκετές χώρες.
Αναλυτικά η κατάταξη με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024
1. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 χώρες)
2. Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 χώρες)
3. Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 χώρες)
4. Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 χώρες)
5. Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 χώρες)
6. Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 χώρες)
7. Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (188 χώρες)
8. Εσθονία, Λιθουανία (187 χώρες)
9. Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 χώρες)
10. Ισλανδία (185 χώρες)