H «Henley Passport Index» η οποία από το 2006 δημοσιεύει κάθε χρόνο τη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο, για ακόμα μια χρονιά έδωσε στη δημοσιότητα την σχετική κατάταξη για το 2021.
Μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κερδίζει μια θέση στην κορυφαία δεκάδα, σύμφωνα με την κατάταξη των πιο ισχυρών διαβατηρίων του κόσμου από την Henley Passport Index, με δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).
Ο τελευταίος δείκτης της Henley Passport αποκαλύπτει το μεγάλο χάσμα στις ταξιδιωτικές ελευθερίες. Πολλές από τις χώρες με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου έχουν θεσπίσει πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι διαβατηρίων να μην έχουν πρόσβαση σε προορισμούς.
Ποια είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια σήμερα;
Όπως κάθε χρόνο από το 2006, έτσι και φέτος δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια του πλανήτη που βασίζεται σε δεδομένα της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με την ταξιδιωτική δύναμη που διαθέτουν, δηλαδή με βάση τον αριθμό των κρατών στα οποία οι πολίτες τους μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Η Ιαπωνία συνεχίζει να είναι στην πρώτη θέση, την οποία μοιράζεται με την Σιγκαπούρη. Έχουν το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 192 χώρες.
Η Γερμανία και η Νότια Κορέα ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση (190), ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ισπανία (189).
Η Ελλάδα μοιράζεται την έβδομη θέση (185) με Τσεχία, Μάλτα, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Στην αντίπερα όχθη, το Αφγανιστάν έχει το λιγότερο ισχυρό διαβατήριο παγκοσμίως, προσφέροντας στους κατόχους του πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόλις 26 προορισμούς.
Το Ιράκ (28), η Συρία (29), το Πακιστάν (31) και η Υεμένη (33) είναι, επίσης, μεταξύ των λιγότερο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο.
Ενώ η κυριαρχία των ευρωπαϊκών διαβατηρίων στο Top Ten της λίστας είναι εμφανής κατά τα περισσότερα έτη δημοσίευσης των στοιχείων του δείκτη, η υπεροχή τριών ασιατικών κρατών, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα, αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα.