PeristeriNews.gr
Πολιτική

Πλαίσιο συμφωνίας εκκλησίας και κράτους



Για ένα πλαίσιο συμφωνίας εκκλησίας και κράτους, ιστορικού χαρακτήρα, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων.

Συγκεκριμένα, μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «το δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

  • Ιστορική συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό Εκκλησίας – Κράτους για την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους.
  • Μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • Αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
  • Η Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετο της αξίας της
  • Η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων
  • Αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.
  • Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας
  • Διαβεβαιώσεις ΠΘ ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες  παραδόσεις του λαού μας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός οι ιερείς πλέον, αποχωρούν από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι κληρικοί δεν θα νοούνται ως δημόσιοι υπάλληλοι.

«Το δημόσιο δεσμεύεται πως με μορφή επιδότησης θα δίνει ποσό ανάλογο με τη μισθοδοσία των εν ενεργεία κληρικών», ανέφερε.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ταμείου αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας με 5μελες δ.σ. τα μέλη του οποίου θα είναι δύο διορισμένα από την κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα μέλος διορισμένο από κοινού.

«Τα έσοδα θα πηγαίνουν κατ’ ισομοιρία σε κράτος και εκκλησία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «Αυτή η συνάναντηση ήταν το επιστέγασμα ενός διαλόγου που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και κοινή θέληση ήταν αντιμετώπισουμε ιστορικές εκρεμμότητες και τον εξορθολογισμό των σχέσων εκκλησίας και κράτους. Εκρεμμότητες χωρίς να τις κρύψουμε, προσπαθώντας να βρούμε δημιουργικό τρόπο για την υπέρβασή τους»,

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.

Αρχιεπίσκοπος: Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ’ αυτή την ιστορική στιγμή

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις που είχε.

«Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ’αυτή την ιστορική στιγμή σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος, ανέφερε πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού».

Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε τις θέσεις μας

Την ικανοποίησή της για την «καθυστερημένη υιοθέτηση» της πάγιας θέσης που έχει η Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. «σήμερα απεδείχθη περίτρανα ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες τις οποίες, υπενθυμίζεται, ότι είχε λάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση των οποίων είχε ματαιώσει για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Στο πλαίσιο αυτό, εύχεται η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα να αποβεί ουσιαστικά επωφελής για την Πολιτεία και την Εκκλησία και να μην εξαντληθεί σε μια κατ’ επίφαση αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

ΠΑΣΟΚ: Στις συντάξεις δίνεται αύξηση 2,4%, ενώ ο πληθωρισμός είναι στο 2,7%

Peristeri News

Επέστρεψε στην ΚΟ της ΝΔ ο Λευτέρης Αυγενάκης

Peristeri News

Βουλή: Άρση ασυλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Peristeri News

Leave a Comment