Το Brexit προκάλεσε αναταραχή και στον χώρο της βιομηχανίας τεχνολογίας στη Βρετανία, με μεγάλες εταιρείες να «παγώνουν» σχέδια επέκτασής τους, καθώς εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς κάπου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Βαρύτερα έχει πληγεί ο τομέας της «Fintech» (financial technology- τεχνολογία που έχει να κάνει με χρηματοοικονομικές συναλλαγές), καθώς η προοπτική να χαθεί η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί έντονους προβληματισμούς. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Τάαβετ Χίνρικους, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της TransferWise (foreign exchange) εκτιμά πως η βιομηχανία θα πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής για να δει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.
«Τα δύο βασικά οφέλη τού να είναι μέλος της Ε.Ε. είναι η πρόσβαση σε ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό εξαιτίας της ελεύθερης κίνησής του και το γεγονός ότι μπορείς να έχεις κανονιστικά πλαίσια με “διαβατήριο”, έτσι ώστε αν λειτουργείς με κάποιους κανόνες στη Μ. Βρετανία, λειτουργείς με τους ίδιους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με αυτά».
Ο Χίνρικους είχε προειδοποιήσει ότι μια ψήφος υπέρ της εξόδου θα έκανε την εταιρεία του να αρχίσει να εξετάζει μεταφορά των κεντρικών της από το Λονδίνο. «Είναι απίθανο να κλείσουμε το γραφείο μας στο Λονδίνο» σημειώνει τώρα, τονίζοντας ωστόσο ότι «μάλλον δεν θα επεκτείνουμε την ομάδα που εδρεύει εκεί. Το να πάμε αλλούς τα αρχηγεία μας είναι μια πιθανότητα».
Αντίστοιχα, ο Τόμπι Κόπελ, συνδρυτής της venture capital φίρμας Mosaic εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες είναι «ανθεκτικό είδος», που είναι συνηθισμένο στο να λειτουργεί υπό συνθήκες αβεβαιότητας, αν και επεσήμανε πως η ψήφος της εξόδου θα επηρεάσει σίγουρα το μέλλον του τεχνολογικού τομέα. «Ο επόμενος 22χρονος επιχειρηματίας που αποφοιτά από τεχνικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία μπορεί, αντί να μετακομίσει στο Λονδίνο για να στήσει τη Fintech startup του, να αποφασίσει να πάει στο Βερολίνο». Σε παρόμοιο πλαίσιο κινούνται και οι θέσεις των Zoopla, Funding Circle και JustEat, επίσης εταιρειών του τεχνολογικού τομέα (παροχή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου κ.ά.).
Ο συγκεκριμένος τομέας είναι συντριπτικά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., 70% έναντι 15%. Τα ποσοστά αυτά γίνονται 87% και 3% στο Λονδίνο.