Οι άνθρωποι που ενημερώνονται συστηματικά για τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές.
Οι άνθρωποι που ενημερώνονται συστηματικά για τις επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της Υγείας, είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο, υποστηρίζουν Ιταλοί ερευνητές.
Οι ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο Sacred Heart, στη Ρώμη, πραγματοποίησαν μελέτη με περισσότερους από 1.000 εθελοντές, για να διαπιστώσουν πόσο επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία η συχνή έκθεση σε νέες επιστημονικές πληροφορίες.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές εκτίθεντο περισσότερο σε ιατρικές ειδήσεις από εφημερίδες, τηλεόραση και διαδίκτυο, ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο καλά ενημερωμένοι.
Στην πραγματικότητα, οι ενημερωμένοι εθελοντές έτρωγαν περισσότερα φρούτα και φρέσκα ψάρια, καθώς και λιγότερα ζωικής προελεύσεως λίπη, ενώ διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο να είναι παχύσαρκοι και να πάσχουν από καρδιοπάθεια ή καρκίνος.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αμέρικο Μπονάνι, η έρευνα εστιάσθηκε στην υιοθέτηση ή μη των επιταγών της μεσογειακής διατροφής, η οποία τεκμηριωμένα είναι η καλύτερη για την προάσπιση της υγείας και την μείωση του κινδύνου εκδηλώσεως χρόνιων και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.
Οι ερευνητές σημειώνουν στην μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (IJPH), ότι προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την επίμονη ενασχόληση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – κυρίως με την τηλεόραση – με την καθιστική ζωή, η οποία από μόνη της είναι επιζήμια για την υγεία.
Ωστόσο, προσθέτουν πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.
Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη τους, συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την χρήση των ΜΜΕ, από την τηλεόραση έως τα περιοδικά, καθώς και ερωτηματολόγια για την υγεία, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους.
Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως η διαπίστωση ότι η ενημέρωση βελτιώνει την υγεία, υποστηρίζει τα ευρήματα άλλων μελετών που έχουν δείξει ότι οι ενημερωτικές εκστρατείες μέσα από τα ΜΜΕ μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε πλήθος θεμάτων Υγείας, μεταξύ των οποίων η HIV/AIDSλοίμωξη, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.