Αν τρώτε τα σαλιγκάρια τότε θα ενθουσιαστείτε. Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες.
Υλικά
1 κιλό σαλιγκάρια
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι σκληρό κίτρινο
1 φλιτζάνι λάδι
μισό κρασοπότηρο λεμόνι
μισό κρασοπότηρο άσπρο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
– Τα σαλιγκάρια αγοράζονται νωπά, δηλαδή ζωντανά, και είναι σε κατάσταση τεχνητού λήθαργου. Είναι νηστικά–καθαρισμένα, δηλαδή έχει γίνει η διαδικασία καθαρισμού του πεπτικού τους συστήματος, και είναι σχεδόν έτοιμα για μαγείρεμα.
– Τα τοποθετούμε μέσα στον νεροχύτη σε ένα σουρωτήρι και τα καταβρέχουμε κατά διαστήματα με νερό. Αυτά αρχίζουν σιγά –σιγά να ξυπνάνε και να βγαζουν το κεφάλι τους από το κέλυφος. Όταν δούμε ότι έχουν ξυπνήσει αρκετά τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με σκέπασμα.
– Ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα με νερό ρίχνοντας μέσα μία κουταλιά της σούπας ξύδι και αλάτι και τη βάζουμε στη φωτιά. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε έτσι για 3 λεπτά. Τα σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλα 3 λεπτά. Μετά το δεύτερο βράσιμο – σούρωμα ξεκινά το μαγείρεμα. Τα βγάζουμε εντελώς από το κέλυφός τους με οδοντογλυφίδα.
– Τσιγαρίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και μετά σοτάρουμε για λίγο και τα σαλιγκάρια.
– Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, τον άνηθο και 3 φλιτζάνια νερό. Όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει το ρύζι.
– Μετά ρίχνουμε το λεμόνι και το κρασί. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά και το σκεπάζουμε.
– Σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει όλο το νερό.