Η κοινωνική ανισότητα αποτελεί τη «μητέρα» των προβλημάτων της χώρας μας, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣτΕ και μέχρι πρότινος υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.
Η κοινωνική ανισότητα αποτελεί τη «μητέρα» των προβλημάτων της χώρας μας, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΣτΕ και μέχρι πρότινος υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.
Κατά τη διάρκεια της τελετής αποχώρησης του από το δικαστικό σώμα λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας, ο κ. Πικραμμένος μιλώντας σε μία κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρθηκε στις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής πραγματικότητας. Aυτές είναι, σύμφωνα με τον κ. Πικραμμένο, τόσο η κοινωνική ανισότητα, όσο και η επιλεκτική εφαρμογή των νόμων αλλά και η ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων.
Στην ομιλία του, παρουσία υπουργών, των μελών του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, διπλωματών, πανεπιστημιακών καθηγητών, δικαστών κ.α ο κ. Πικραμμένος τόνισε:
«Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και τα υπέρογκα κόστη της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια. Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας».
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, είπε: «Είναι αλήθεια, πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».
Η διέξοδος σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα, όπως εξήγησε, είναι η διασφάλιση… περισσότερης Δικαιοσύνης για όλους. «Χρειάζεται να οπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία, θάρρος και ιστορική συνείδηση. Να στηρίξουμε την πατρίδα μας για να καταφέρει να βγει ξανά στο φως, πιο αισιόδοξη, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και στους δημοκρατικούς θεσμούς, περισσότερο σεβασμό από τους εταίρους μας στην Ευρώπη, περισσότερη ατομική και συλλογική αυτογνωσία. Αλλά κυρίως με περισσότερη Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας».
Με μια συμβουλή απευθύνθηκε στους συναδέλφους του ο κ. Πικραμμένος στους οποίους είπε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η “μητέρα” των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα… Στους δικούς μας ώμους πέφτει η δύσκολη αποστολή να εντοπίσουμε και να θέσουμε τα όρια εντός των οποίων οφείλει να κινηθεί η πολιτική εξουσία προκειμένου ν’ ασκήσει τις δικές της αποφασιστικές αρμοδιότητες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να προασπίσει θεμελιώδη δημοκρατικά κεκτημένα».
Στη δικαστική πορεία, το έργο, το ήθος και το χιούμορ του κ. Πικραμμένου αναφέρθηκαν ακολούθως ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε’ Τμήματος Κων. Μενουδάκος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο τέως σύμβουλος Επικρατείας Ηρ. Τσικλητήρας και από την πλευρά των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Σωματείου Χρ. Τσιώμος.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, Εσωτερικών Αντ. Μανιάτης, Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου (Πετρ. Μολυβιάτης, Π. Αποστολίδης, Φρ. Φραγκούλης, Χ. Γεραρής, Ελ. Οικονόμου, Χ. Κίττας, Ευφροσύνη Κιάου, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Αντ. Αργυρός κ.λπ.), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, οι τέως υπουργοί Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γ. Παπαθανασίου, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δικαιοσύνης Ι. Ιωαννίδης και Ν. Κανελλόπουλος, η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος κ.λπ..