Σε πηγή σημαντικού εισοδήματος για εκατοντάδες μετανάστες, αλλά και Έλληνες έχουν εξελιχθεί οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης.
Σε πηγή σημαντικού εισοδήματος για εκατοντάδες μετανάστες, αλλά και Έλληνες έχουν εξελιχθεί οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης.
Είναι πλέον κοινό θέαμα στην Αθήνα η εικόνα ανθρώπων που σέρνουν καρότσια σούπερ μάρκετ φορτωμένα με μέταλλα.
Τα υλικά προωθούνται σε εμπόρους σκραπ, κυρίως στην περιοχή του Ελαιώνα, και εξασφαλίζουν ένα μεροκάματο επιβίωσης στους αυτόκλητους ανακυκλωτές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής τα προβλήματα προκύπτουν όταν γύρω από τους λεηλατημένους μπλε κάδους διασκορπίζονται ανακυκλώσιμα υλικά άχρηστα στους ανθρώπους με τα καροτσάκια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί πιλοτικά τη δημιουργία ενός «Πράσινου Σημείου» στο οποίο θα συγκεντρώνονται έναντι αμοιβής καλώδια με χαλκό από τους ρακοσυλλέκτες, ώστε να αποφευχθεί καύση των πλαστικών περιβλημάτων τους σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και οι ίδιοι να ενταχθούν επίσημα στη διαδικασία ανακύκλωσης.
Τα καλώδια που είναι αντικείμενο κλοπής, αναφέρεται στο δημοσίευμα, (από ΟΣΕ, ΟΤΕ κλπ) και που συνήθως είναι μεγάλης διατομής δεν θα γίνονται δεκτά, ενώ εκεί θα μπορεί να παρεμβαίνει και η αστυνομία.
Στις 22/8 συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που επιχειρούσαν να αποσπάσουν καλώδια χαλκού από σταθμό του ΟΣΕ στην Ελευσίνα, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.