Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ο οποίος θεωρείται ο «νονός» της γαλλικής «νουβέλ βαγκ».
Η ενασχόληση του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με θέματα που θεωρούνταν ταμπού καθώς και με νέες τεχνικές τάραξαν το κινηματογραφικό κατεστημένο και ενέπνευσαν εικονοκλάστες σκηνοθέτες δεκαετίες μετά την κορύφωση της καριέρας του στα χρόνια του 1960.
Την είδηση του θανάτου του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, γνωστοποίησε η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ είχε σκηνοθετήσει πάνω από 100 ταινίες συνολικά και η πρώτη του ήταν το «Με κομμένη την ανάσα», (1960) που θεωρείται ορόσημο για το Νέο Κύμα.
Το 1968, ο Γκοντάρ εγκατέλειψε τη νουβέλ βαγκ και ίδρυσε μαζί με τον Jean-Pierre Gorin την κινηματογραφική ομάδα Dziga Vertov Group, ονομασμένη από τον γνωστό Σοβιετικό σκηνοθέτη. Επρόκειτο για μια ομάδα πολιτικά ενεργών σκηνοθετών οι οποίοι ομαδικά και ανώνυμα δημιουργούσαν πειραματικές και πολιτικές ταινίες οι οποίες υποστήριζαν κινήματα όπως ο Μαοϊσμός και ο Μαρξισμός.
Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ το 2002 σε ψηφοφορία κριτικών του κινηματογραφικού περιοδικού Sight & Sound, του βρετανικού ινστιτούτου κινηματογράφου (BFI), κατετάγη τρίτος ανάμεσα στους δέκα καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.
Μόλις 10 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 2012 το Sight & Sound χαρακτήρισε την ταινία του «Με Κομμένη Την Ανάσα» την 13η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Στην ίδια ψηφοφορία και ειδικότερα στη λίστα των καλύτερων ταινιών συμπεριλήφθηκαν άλλες τρεις ταινίες του, Η Περιφρόνηση, Ο Τρελός Πιερό και το Histoire(s) du Cinema.
Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αρνήθηκε πρόσκληση από τη Ρωσία και τάχθηκε στο πλευρό του Όλεγκ Σεντσόφ
Το 2018 ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αρνήθηκε να μεταβεί στο μουσείο του Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη εξαιτίας «των συνθηκών κράτησης του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ» ανέφερε τότε σε μήνυμα ο Γαλλοελβετός κινηματογραφιστής.
«Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες κράτησης του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ, δεν αισθάνομαι ότι μου επιτρέπεται προς το παρόν να επισκεφθώ το Ερμιτάζ, όση και αν είναι η φιλία μου με τον ρωσικό λαό» έγραψε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ σε αυτό το μήνυμα προς τον Ντιμίτρι Όζερκοφ, διευθυντή του τμήματος σύγχρονης τέχνης του μουσείου του Ερμιτάζ που τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το μουσείο.