Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι η σημασία της τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι τώρα η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μιλήσουν για ειρήνη και όχι για πόλεμο.
«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι τώρα θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στον Πάβελ Ζαρούμπιν, δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης που καλύπτει τα θέματα του Κρεμλίνου, σε σύντομο βίντεο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Τώρα θα μιλήσουμε για ειρήνη, όχι για πόλεμο».
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Τραμπ έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των σημερινών συνθηκών, προσθέτοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν τις συνομιλίες Ρωσίας-ΗΠΑ καθώς μπορούν «να αρθούν όσο γρήγορα επιβλήθηκαν».
Ρωσία κατά ΕΕ
Ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας δήλωσε σήμερα ότι τα γεγονότα στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανίκανη, δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και αντιμετωπίζει κρίση.
Οι ΗΠΑ προκάλεσαν σοκ στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας ότι η θέση της Ουκρανίας δεν είναι στο ΝΑΤΟ, ότι η επιστροφή στα προ του 2014 ουκρανικά σύνορα είναι μη ρεαλιστική και ότι η Ευρώπη δεν θα είναι στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Σε ανάρτηση στο Telegram με τίτλο «Υστερία στο Μόναχο», ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμα, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ έχει να κατηγορήσει μόνο τον εαυτόν της για τη δύσκολη αυτή κατάσταση.
«Οι συλλογικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπροσωπούνται από τους ηγέτες τους, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον κόσμο, έχει δείξει την ανικανότητα και την ανεπάρκειά τους», δήλωσε ο Βολόντιν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν με ενόχληση στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, που εξαπέλυσε επίθεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη λογοκρισία, όπως τη χαρακτήρισε, της ελεύθερης έκφρασης και των πολιτικών τους αντιπάλων.
Η Ευρώπη, δήλωσε ο Βολόντιν, αντιμετωπίζει κρίση, αλλά η αλλαγή είναι αναπόφευκτη.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για διαμάχες και φαινόμενα κρίσης που θα συνοδευόσουν αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Βολόντιν.