Αναμφίβολα, το ποσοστό των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου αποτελεί έναν παράγοντα και μέτρο για τον καλό σχεδιασμό και το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής μιας πόλης.
Οι αστικές περιοχές συνιστούν το καθημερινό περιβάλλον για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και η ποιότητα του αστικού πρασίνου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας της ποιότητας ζωής της πόλης, δεδομένου ότι ασκούν σημαντική οικολογική και αισθητική επίδραση στον αστικό πληθυσμό.
Η ύπαρξη χώρων πρασίνου εντός του αστικού ιστού επηρεάζει θετικά όλους τους τομείς της αστικής διαβίωσης, συμβάλλοντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος και την αειφορία, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, συντελώντας έτσι στην ψυχική και σωματική υγεία των δημοτών της κάθε πόλης.
Η ραγδαία επέκταση του οικιστικού ιστού στο Περιστέρι έγινε χωρίς επιμελή σχεδιασμό και πρόβλεψη για το αστικό πράσινο.
Μέσα από την καινοτόμο εφαρμογή WWF GreenSpaces, 9.000 πολίτες έχουν αξιολογήσει μέχρι στιγμής 1.700 χώρους πρασίνου σε 126 ελληνικές πόλεις.
Πώς βαθμολογούν λοιπόν οι Έλληνες το πράσινο της πόλης τους και τι προκύπτει από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που δημοσιεύονται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το WWF Ελλάς;
Φαίνεται πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, καθώς ο μέσος όρος βαθμολογίας ίσα που ξεπερνάει τη βάση, αγγίζοντας το 6,1 με άριστα το 10.
Στο Περιστέρι τα σημεία που έχουν υψηλές βαθμολογίες είναι το Άλσος Περιστερίου, η 1η Παιδική χαρά, η πλατεία Κούρου Ισορροπιστή, το Πάρκο Νέας Ζωής κ.ά.
Διαπιστώνουμε λοιπόν πως στην πόλη μας υπάρχουν χώροι που οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν με σκοπό να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μπορέσουν να χαλαρώσουν.
Το Άλσος Περιστερίου είναι ένας καταπράσινος «παράδεισος» 60 στρεμμάτων που άνοιξε τις πόρτες του στις 8 Μαϊου του 2012, αφού έγινε ανάπλαση στα 28 στρέμματα, ιδανικό μέρος για χαλαρούς περιπάτους κάτω από τη σκιά των πανύψηλων δέντρων του, που δημιουργούν κατάφυτες περιπατητικές διαδρομές.
Ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα που έγιναν στο Δήμο τα τελευταία χρόνια και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πηγή αυτή πρασίνου κατάφερε να μειώσει τη θερμοκρασία της περιοχής από 3-5 βαθμούς Κελσίου σε περιόδους καύσωνα.
Μια βόλτα στα κατάφυτα δρομάκια του Άλσους Περιστερίου, γεμάτα χρώματα κι αρώματα και το παιχνιδιάρικο τραγούδι των πουλιών να συντροφεύει τα βήματα και τις σκέψεις σας, είναι ένα πολύτιμο (και ανέξοδο!) δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Περπατώντας στους «πράσινους» διαδρόμους του, χαζεύετε τα δέντρα που υψώνονται γύρω σας και χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους. Ευκάλυπτοι, πλατάνια, κουτσουπιές, ελιές, χαρουπιές, κυπαρίσσια, ιτιές κλαίουσες, ακακίες, λεμονοκυπάρισσα, νεραντζιές, συκιές, λεμονιές, κυπαρίσσια… είναι μερικά από τα δέντρα που σίγουρα θα αναγνωρίσετε. Σε διάφορα σημεία του άλσους δημιουργούνται, επίσης, υπέροχοι ανθόκηποι, πλημμυρισμένοι από χιλιάδες χρώματα κι αρώματα που δίνουν το στίγμα της κάθε εποχής του χρόνου.
Όσοι αγαπούν την άθληση, εδώ θα βρουν ένα μοναδικό υπερσύγχρονο γυμναστήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για να γυμναστούν μέσα στη φύση και να διώξουν από πάνω τους το άγχος! Ό, τι καλύτερο αυτή την εποχή.
Αν πάλι αυτό που σας χαλαρώνει είναι το διάβασμα, μπορείτε να δανειστείτε ένα από τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που θα βρείτε εδώ και να «ταξιδέψετε» νοερά μέσα από τις σελίδες του στους ειδικούς χώρους ανάγνωσης.
Αλλά και οι μικροί «πρωταγωνιστές» της ζωής σας, τα παιδιά, θα χαρούν με την ψυχή τους το παιχνίδι στην πανέμορφη παιδική χαρά (μία από τις καλύτερες της Ελλάδας) που σχεδιάστηκε ειδικά γι’ αυτά! Επιπρόσθετα, θα μάθουν σιγά – σιγά να ξεχωρίζουν τα δέντρα που ομορφαίνουν το μεγαλόπνοο αυτό πάρκο και να τα προστατεύουν, γιατί αυτά είναι το οξυγόνο της ζωής τους. Τα καλοκαίρια, θα χαρούν ακόμη ενδιαφέρουσες παιδικές παραστάσεις (όπως Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο κ.ά.) που διοργανώνονται στο ανανεωμένο πλέον θέατρο του Άλσους.
Στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Άλσους Περιστερίου πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις από διάφορους τοπικούς και άλλους φορείς (ανοικτές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά συγκροτήματα και πολλά άλλα), για τη διασκέδαση των πολιτών.
Δίπλα στο Άλσος Περιστερίου θα βρείτε χώρο όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
Αν κουραστείτε από τις βόλτες σας, σε όλο το χώρο υπάρχουν υπαίθρια καθιστικά, αλλά και το καφέ, για να πιείτε το καφεδάκι ή το χυμό σας, να φάτε ένα σνακ ή φαγητό, αλλά και να απολαύσετε το ποτό σας το βράδυ μαζί με καλή παρέα, μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό καταπράσινο περιβάλλον.
Η 1η Παιδική Χαρά, ένας χώρος που φιλοξένησε για πολλές δεκαετίες γενιές μικρών Περιστεριωτών, μεταμορφώθηκε πλήρως, και αποτελεί σημείο αναφοράς για το Περιστέρι του σήμερα.
Μια μεγάλη, σύγχρονη και ασφαλής παιδική χαρά θα υποδέχεται καθημερινά τους μικρούς μας συμπολίτες.
Δυο επιβλητικά και πανέμορφα σιντριβάνια, και δέντρα υψηλής βλάστησης όπως πλατάνια, ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα, συνδυάζουν αρμονικά το υδάτινο στοιχείο με την φύση, σε ένα χώρο που οι συμπολίτες μας αλλά και οι επισκέπτες της πόλης μας θα μπορούν να περνούν ώρες χαλάρωσης και ανάπαυσης.
Μια φύση που βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με τον αστικό ιστό, που δίνει χρώμα και πνοή στο μονότονο και επαναλαμβανόμενο στοιχείο που έχει το οικιστικό περιβάλλον της ελληνικής πόλης.
Στον χώρο βρίσκεται υπαίθριο γυμναστήριο που θα μπορούν οι επισκέπτες να γυμνάζονται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Τέλος το αναψυκτήριο που βρίσκεται στον χώρο της Παιδικής Χαράς, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να δροσίζονται.
Η Πλατεία του Κούρου Ισορροπιστή παραδόθηκε στις 18 Μαΐου 2009, σε κοινή θέα και χρήση των πολιτών του Περιστερίου, μια ιδιαίτερου κάλλους πλατεία που την κοσμεί το εικαστικό έργο «Κούρος – Ισορροπιστής».
Σε αυτή την πλατεία, με την ξεχωριστή σχεδιαστική αντίληψη που δημιούργησε ο διακεκριμένος Έλληνας Αρχιτέκτονας Γιάννης Λάμπρου και το εικαστικό έργο ο διεθνούς φήμης εικαστικός καλλιτέχνης, Βαγγέλης Μουστάκας.
Μια λιτή και απέριττη έως αφαιρετική, ανδρική μορφή, σε υπερβατική στάση «εξ ίσου ρέπειν», δηλαδή σε ισότητα μεταξύ έλξεως και αντιστάσεως.
Γενικά τα σημεία είναι αρκετά εντός της πόλης αλλά η ανάγκη για πιο οργανωμένους χώρους πρασίνου είναι πάντα υπαρκτή και χρήσιμη. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν ακόμα περισσότερες διαμορφώσεις όπως για παράδειγμα το βιοκλιματικό έργο του Αγίου Ιεροθέου ώστε να καταφέρουμε να έχουμε και άλλα σημεία αρεστά στους πολίτες.
Ακολουθεί η λίστα με την άποψη των πολιτών μέσω του WWF GreenSpaces: