Υπερψηφίστηκε το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού της διοίκησης της Περιφέρειας για το οικονομικό έτος 2021, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα. Η πρόταση προϋπολογισμού της παράταξης «Δύναμη Ζωής» με εισηγητή τον κ. Χρήστο Καραμάνο, καταψηφίστηκε καθώς έλαβε 76 ψήφους κατά και 20 υπέρ.
«Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, ειδικών συνθηκών αλλά ρεαλιστικό, μέσα από τον οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε όχι μόνον τις μεγάλες ανάγκες των Δήμων της Περιφέρειας μας σε έργα αλλά και τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που δοκιμάζει ήδη τις αντοχές της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών» ανέφερε ο κ. Πατούλης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.
Όπως υπογράμμισε «η φετινή εξίσωση είναι πολύ δύσκολη» καθώς ενώ τη χρονιά που διανύουμε ο προϋπολογισμός που διαχειρίστηκε η περιφερειακή αρχή έφτανε τα 490 εκ ευρώ, το 2021 το αντίστοιχο ποσό θα είναι στα 387 εκ. περίπου, γεγονός που, όπως ανέφερε οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους.
Στη μείωση των αποθεματικών λόγω του σχεδίου αποπληρωμής υποχρεώσεων που άφησαν οι προηγούμενες διοικήσεις και στη μείωση των πόρων από το Κεντρικό Κράτος μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που χαρακτήρισε λανθασμένη κι αντιαναπτυξιακή προσέγγιση.
«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στο σχέδιο μας για εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων, η μείωση του ΠΔΕ ενώ διεκδικούμε και θα αποσπάσουμε το επόμενο διάστημα σημαντικούς πόρους τόσο από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας παράλληλα και το εργαλείο των ΣΔΙΤ» ανέφερε.
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης συνόψισε τις πολιτικές προτεραιότητες της Διοίκησης στις εξής:
Πρώτον, η μέγιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων και πόρων του ΕΣΠΑ και ο επανασχεδιασμός δράσεων, με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
Δεύτερον, η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, κυρίως με πόρους του ΕΣΠΑ , καθώς και η υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων για την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας. Αλλά και η ενεργός συμμετοχή της Περιφέρειας και το νέο έτος στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στο εγχείρημα του εθνικού εμβολιασμού για τον covid.
Τρίτον, η υλοποίηση έργων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, με προτεραιότητα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Τέταρτον, η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την ολοκλήρωση μεγάλων εμβληματικών έργων για την Αττική, όπως η ανάπλαση του φαληρικού μετώπου, η λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, με την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, κλπ. Για την ολοκλήρωση των μεγάλων εμβληματικών παρεμβάσεων που αφορά όλη την Αττική, η δική μας Διοίκηση εγγυάται προσωπικά.
Πέμπτον, η ένταξη στο τεχνικό μας πρόγραμμα μιας σειράς νέων έργων, που διαθέτουν την αναγκαία ωριμότητα και τις μελέτες για να προχωρήσουν και υπηρετούν τις σημερινές ανάγκες των Δήμων της Αττικής.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα για τη συστηματική δουλειά που έκανε και τόνισε πως η Διοίκηση προχώρησε σε απεντάξεις έργων που λίμναζαν για χρόνια και δεν είχε προχωρήσει ούτε κατ΄ ελάχιστο η υλοποίηση τους, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Ως Διοίκηση παραλάβαμε ένα πρόγραμμα που για να υλοποιηθεί απαιτούνταν πάνω από 2,5 δις ευρώ, ενώ στα ταμεία μας βρήκαμε λίγα παραπάνω από 300 εκατομμύρια. Ήταν περισσότερο ευχολόγιο, παρά ρεαλιστικό σχέδιο». Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι η στήριξη των πολιτών σημείωσε επικαλούμενος δράσεις της Περιφέρειας όπως η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με 180 εκ. ευρώ, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 250 εκ. ευρώ αλλά και η υποστήριξη πάνω από 70.000 ευάλωτων συμπολιτών μας.
«Με ρεαλισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προχωράμε μπροστά και είμαι βέβαιος ότι το 2021 θα είναι χρονιά αναγέννησης κι επανεκκίνησης για όλους τους πολίτες της Αττικής, με την Περιφέρεια δίπλα τους», τόνισε. Τις προτεραιότητες αλλά και βασικές παραμέτρους του προτεινόμενου σχεδίου προϋπολογισμού προσδιόρισε κατά την εισήγησή του ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας.
«Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που σχεδιάστηκε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον» επισήμανε και πρόσθεσε πως στο επίκεντρο είναι η υποστήριξη της Αττικής με έργα και υποδομές που συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση αλλά και ανάπτυξη της, η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και παρεμβάσεις για την καλύτερη προστασία των πολιτών.
«Έχουμε εντάξει 66 κρίσιμα έργα που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με σημαντικές αναπλάσεις αλλά και με την αναβάθμιση κτιριακών υποδομών. Εργαζόμαστε καθημερινά για την αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο να στηρίξουμε περαιτέρω το υγειονομικό σύστημα της Αττικής αλλά και να ενισχύσουμε το δίχτυ προστασίας των πολιτών», ανέφερε.
Ρ. Δούρου: Εναλλακτικός προϋπολογισμός, 5 επείγουσες και εφικτές παρεμβάσεις
Εναλλακτικό προϋπολογισμό με σαφές προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο, κατέθεσε η Δύναμη Ζωής στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου με αντικείμενο το νέο προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα η Δύναμη Ζωής κατέθεσε ολοκληρωμένη Πρόταση για το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και τον Προϋπολογισμό του 2021 της Περιφέρειας Αττικής, με την ένταξη επειγουσών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανακούφιση των ευάλωτων νοικοκυριών στον Προϋπολογισμό έτους 2021 της Περιφέρειας Αττικής. Αναλυτικά η πρόταση της Δύναμης Ζωής.
Ειδικότερα η Δύναμη Ζωής πρότεινε 5 επείγουσες, εφικτές παρεμβάσεις, κόστους 21 εκ. ευρώ, άμεσα υλοποιήσιμες από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, για :
1. Το πρόγραμμα “Ρεύμα για όλους”: θεωρούμε αναγκαία την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος περίπου 40.000 νοικοκυριών, με στόχο την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος, συνεχίζοντας την παλιότερη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, επί διοικήσεως Ρ. Δούρου, με την ΔΕΗ, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
2. Το Περιφερειακό Κέντρο Δειγματοληψιών (τεστ): Το Περιφερειακό Κέντρο Δειγματοληψιών μπορεί να διαρθρωθεί ανά Περιφερειακή Ενότητα και να διενεργεί σε πρώτη φάση 5.000 τεστ ημερησίως. Συμβάλλουμε έτσι στην αποκατάσταση της υγειονομικής ασφάλειας, η οποία με την σειρά της θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και τον τουρισμό
3. Τα κουπόνια Λαϊκών Αγορών: Με δεδομένο ότι το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020 είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα νέο κατεπείγον πρόγραμμα για 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά, σε πρώτη φάση. Παράλληλα μπορεί να αναβαθμιστεί η λειτουργία του προγράμματος με ηλεκτρονικές διαδικασίες.
4. Το πρόγραμμα “Ίσες Ευκαιρίες”: Αφορά επιδότηση ενοικίου για τα παιδιά 3.000 ευάλωτων νοικοκυριών που φοιτούν στην επαρχία, προκειμένου, μετά την πανδημία, οι φοιτητές αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στον τόπο των σπουδών τους και στην δια ζώσης εκπαίδευση. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
5. Τη στήριξη του Πολιτισμού: επιβεβλημένη η ριζική αύξηση των κονδυλίων που διαθέτει η Περιφέρεια Αττικής για τον Πολιτισμό, προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού, ενός κλάδου που δέχθηκε ισχυρά πλήγματα λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρξει ένα διευρυμένο πρόγραμμα στήριξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας,
Είναι αυτονόητο ότι η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να επιδιώξει αντίστοιχη χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση, η οποία θα επιτρέψει την σημαντική χρονική και ποσοτική επέκταση των προγραμμάτων αυτών.
Τέλος, τη σαφή διαχωριστική γραμμή που διαφοροποιεί την άσκηση διοίκησης μεταξύ των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων, δεξιών δυνάμεων και των δυνάμεων της Αριστεράς, της προόδου, κατέδειξαν στις παρεμβάσεις τους οι αγορητές της Δύναμης Ζωής, από την ανάγκη δημιουργίας ισχυρού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης ως την συνέχιση των έργων υποδομής, που ξεκίνησαν από τη Διοίκηση της Δύναμης Ζωής.
Γ. Σγουρός: Μη ρεαλιστικός και βιώσιμος ο προϋπολογισμός
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτροχιασμό των οικονομικών μεγεθών έκρουσε ο Γιάννης Σγουρός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής του έτους 2021.
Όπως σημείωσε ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής, η σημερινή διοίκηση ακολουθεί την πολιτική της αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων των προκατόχων της με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο.
Το πρόβλημα έγκειται, όπως εξήγησε, κυρίως στις δαπάνες εκτέλεσης των έργων της Περιφέρειας αφού διαρκώς υπογράφονται νέες εργολαβικές συμβάσεις χωρίς να έχουν διασφαλιστεί τα αντίστοιχα έσοδα για την υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι απλήρωτες συμβατικές υποχρεώσεις ανέρχονται περίπου σε 250 εκ. € ενώ ακολουθούν συμβάσεις νέων έργων περίπου 450 εκ. €, χωρίς η Περιφέρεια να έχει τους αντίστοιχους πόρους (200 εκ. τα ταμειακά διαθέσιμα) και χωρίς στον κρατικό προϋπολογισμό να υπάρχει αύξηση των πιστώσεων προς την αυτοδιοίκηση.
«Αποτέλεσμα της παγιωμένης τα τελευταία χρόνια πρακτικής είναι να ροκανίζονται τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μειώνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς (-40 % την τελευταία 4ετία) και τα οποία εντός των επομένων ετών αναμένεται να εξανεμιστούν πλήρως οδηγώντας την Περιφέρεια σε στάση πληρωμών», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Γιάννης Σγουρός επέκρινε την αύξηση των πιστώσεων που παρατηρείται σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό αρχικό προϋπολογισμό σε μη ανελαστικές δαπάνες όπως διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων (+125%), δαπάνες δημοσίων σχέσεων (+300%), διαφημίσεις και εκδόσεις (+200%).
Στην τοποθέτησή του ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής επέκρινε τη διοίκηση της Περιφέρειας για έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού και οράματος και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, ενώ ζήτησε να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο της Περιφέρειας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και δη των κλάδων που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία.
Ταυτόχρονα, η παράταξη του Γ. Σγουρού κατέθεσε ένα πλέγμα προτάσεων για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών που έχει ανάγκη η Αττική που περιλαμβάνουν:
– Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
– Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας,
– Κατασκευή νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική,
– Ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών (σιδηροδρομική σύνδεση Λαύριο, Ραφήνα),
– Ψηφιακή σύγκλιση,
– Στήριξη Ερασιτεχνικού Αθλητισμού (με τα κριτήρια της ΓΓΑ).
Τέλος ο κ. Σγουρός στην τοποθέτησή του υπενθύμισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι τον Αύγουστο 2014 παρέδωσε στην κα Δούρου μια Περιφέρεια με ταμειακό πλεόνασμα ύψους 350 εκ. ευρώ (καθαρό), 1100 μεγάλα, μεσαία και μικρά έργα, υψηλά ποσοστά απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων (83% απορρόφηση του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013), ώριμοι σχεδιασμοί για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, μεγάλα έργα δρομολογημένα σε εξέλιξη, ουσιαστικές παρεμβάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση, εύρυθμη υπηρεσιακή λειτουργία, απόλυτη εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ (απόβλητα) και από ελλειμματικό ταμείο τον παρέδωσε πλεονασματικό και χωρίς χρέη.
Τοποθετήσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον προϋπολογισμό έκαναν ακόμη εκ μέρους της παράταξης Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ανδρουλακάκης, Σωτήρης Μεθενίτης, Δημήτρης Κατσικάρης και Σπύρος Αδαμόπουλος.