Το Πάσχα είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι θέλουν να φτιάξουν τα δικά τους σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια!
Υλικά
500γρ. ζάχαρη
500γρ. βούτυρο γάλακτος
1 κ.γ. σόδα κοφτή
μισό κ.γ. αμμωνία
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 φλυν. γάλα πλήρες
5 αβγά
4 βανίλιες στικ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 1,5 με 2 κιλά (όσο πάρει)
Εκτέλεση
Αφήνετε το βούτυρο εκτός ψυγείου για λίγη ώρα να μαλακώσει και στη συνέχεια το χτυπάτε μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και μετά το γάλα χλιαρό μαζί με την σόδα και την αμμωνία.
Στη συνέχεια, ρίχνετε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.
Όσο χτυπάτε το μίγμα, κοσκινίζετε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι. Συνεχίζετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και σταματάτε το μίξερ. Η ζύμη σας τώρα είναι μαλακή και μπορεί να πλάθεται με ευκολία. Αν κολλάει στα χέρια σας τη σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να “ξεκουραστεί”, μην της προσθέσετε αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά τα κουλούρια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που σας αρέσει (στρογγυλά, κοτσίδες, σαλιγκαράκια, κλπ).
Αραδιάζετε τα κουλουράκια σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο ελαφρά με λίγο νερό ή μετά το πλάσιμο περνάτε την επιφάνεια από ζάχαρη (κρυσταλική) και τα τοποθετείτε στο ταψί.
Τέλος τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα.