Του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Κώστα Παπαντωνίου
Ι. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Είναι σαφές ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογία, το πράσινο, η βιοποικιλότητα είναι κρίσιμης σημασίας για τον άνθρωπο και το μέλλον του. Ειδικά στην εποχή μας, όπου η ένταση της αστικοποίησης, η αύξηση των υποδομών, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η κάθε είδους ρύπανση έχουν διαμορφώσει νέες συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον στις 5 Ιουνίου, αναλαμβάνονται θετικές πρωτοβουλίες και δράσεις από τους κοινωνικούς φορείς, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, την αυτοδιοίκηση.
Είναι δράσεις σημαντικές, που εκκινούν το ενδιαφέρον του πολίτη, που διαμορφώνουν περιβαλλοντική συνείδηση. Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι σημαντικό οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις όλων να είναι διαρκείς, συνεχείς.
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι μια συγκυρία ή μια εποχική διαδικασία, είναι η ποιότητα ζωής, είναι το μέλλον και επομένως δεν μπορεί να αμελείται ή ακόμα χειρότερα να υποθηκεύεται.
ΙΙ. ΑΜΕΣΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Α. Διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που, όμως, παραμένει ακόμη χωρίς λύση. Από την 1η Ιουλίου η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των απορριμμάτων περνά στην αιρετή Περιφέρεια.
Οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις, οι αντιδράσεις, οι διαφωνίες έχουν διογκώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα, το οποίο, όμως, επιζητά άμεση και αποφασιστική λύση. Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό είναι πολλές.
Αναζητείται μια κοινά αποδεκτή λύση. Απαιτείται διάλογος με όλους τους φορείς, την κεντρική εξουσία, την αυτοδιοίκηση, τους πολίτες, απαιτείται συναίνεση με κοινά αποδεκτό σχεδιασμό. Απαιτούνται οι απαραίτητες προσαρμογές στον ΠΕΣΔΑ, ώστε η λύση που θα δοθεί να υπερβαίνει τα τοπικά και πολλές φορές επιχειρηματικά συμφέροντα.
Απαιτείται η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, η χρηματοδότηση και αδειοδότηση των έργων με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στους περιβαλλοντικούς όρους, η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της τάξης των €12.000.000.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να λυθεί με χωροταξική μεταφορά, αλλά με ουσιαστικό σχεδιασμό που θα δίνει προοπτικά τη δυνατότητα σε κάθε Δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα να διαχειρίζεται τα οικεία απορρίμματα, με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή.
Προτείνεται, σε αυτή τη φάση η σύσταση διαβαθμιδικού συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Β. Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης « Α. Τρίτσης»
Η Αττική έχει ανάγκη από «πνεύμονες πρασίνου», από χώρους αναψυχής – ψυχαγωγίας υπερτοπικής σημασίας, από «μητροπολιτικά πάρκα». Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α. Τρίτσης» πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός μητροπολιτικού πάρκου:
έχει έκταση περίπου 7 φορές μεγαλύτερη από τον Εθνικό Κήπο, έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, παρουσία υγρού στοιχείου, εύκολη προσβασιμότητα κ.α.
Όμως, σήμερα είναι ουσιαστικά παραμελημένο και υποβαθμισμένο από την πολιτεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Απαιτούνται, λοιπόν, πρωτοβουλίες και στοχευμένο σχέδιο συλλογικής δράσης με άξονα πολιτικής την αποκέντρωση της ευθύνης από το ΥΠ.ΠΕ.Κ.Α. προς την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
Η ποιοτική αναβάθμιση και η ανάδειξη του πάρκου είναι επιτακτική. Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού σε συνέχεια του νόμου του «Καλλικράτη» που χάραξε μια νέα αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση, και εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα γίνεται ακόμη πιο αναγκαία, πιο ουσιαστική.
Απαιτείται συλλογική δράση και κοινή πολιτική που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα μέσω ενός διαβαθμιδικού συνδέσμου μεταξύ Περιφέρειας – Αντιπεριφέρειας και των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καματέρου.
Γ. Πολιτική Προστασία στη Δυτική Αθήνα
Η πολιτική προστασία είναι ζήτημα καίριο και μόνιμα επίκαιρο. Εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων, καθώς οι συνέπειες μιας καταστροφής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο μπορεί να είναι ανυπολόγιστες. Το Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο, το Πάρκο «Α. Τρίτσης», τα άλση αποτελούν τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Είναι προφανές ότι η προστασία τους από τα φυσικά φαινόμενα, από πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α. είναι τεράστιας σημασίας.
Για το σκοπό αυτό και για τον συντονισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας συγκροτήθηκε στις 23-05-2011 και πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτική Προστασίας της Δυτικής Αθήνας (ΣΟΠΠ) με τη συμμετοχή 42 φορέων.
Η συγκρότηση του ΣΟΠΠ ήρθε σε συνέχεια παρέμβασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, αλλά και των δύο συσκέψεων που διενεργήθηκαν στην Αντιπεριφέρεια, όπου παρουσιάστηκαν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια δράσης των Δήμων, εντοπίστηκαν οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, οι ανάγκες σε οργάνωση και συντονισμό κ.α.
Το ΣΟΠΠ έχει ήδη αναλάβει δράση με στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις απαιτούμενες δράσεις για την πολιτική προστασία και των συντονισμό των δράσεων.
Δ. Διευθέτηση ρεμάτων
Ένα από τα θέματα ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αθήνα είναι η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς. Αποτελεί ένα μεγάλο έργο που πρέπει να αποπερατωθεί άμεσα.
Ήδη το πρώτο διακριτό τμήμα που διασχίζει τους Δήμους Ιλίου και Αγ. Αναργύρων – Καματερού και πιο συγκεκριμένα αφορά στη διευθέτηση της κοίτης από την πλατεία Ιλίου (οδό Διστόμου) μέχρι τη συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων με μήκος 3,3 χλμ. προχωρά.
Το δεύτερο διακριτό τμήμα από τη συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων ως την Λ. Παρνηθος, μήκους 4,8 χλμ. υπολογίζεται να δημοπρατηθεί το 1ο τρίμηνο του 2012.
Στα όρια του Δήμου Περιστερίου, το Χαϊδαρόρεμα, διευθετήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε ένα τμήμα του έργου παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα καθαρισμού και έντονης δυσοσμίας που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ποτέ δεν έγινε ανάπλαση του χώρου.
Ε. Αστικές αναπλάσεις
Η έντονη δόμηση και αστικοποίηση έχει περιορίσει δραματικά το πράσινο στην πόλη και στις γειτονιές. Η ανάγκη για «πνεύμονες πρασίνου» στο αστικό τοπίο είναι πιο επιτακτική από οποτεδήποτε άλλοτε.
Οι «πράσινες γειτονιές» μπορούν να ανατρέψουν την μέχρι τώρα εικόνα της Αττικής. Αναπλάσεις οικοδομικών τετραγώνων με τη χρησιμοποίηση υλικών νέας τεχνολογίας, τεχνικών και μεθοδολογιών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό κόστος, εφαρμογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών.
Στόχος η αύξηση πρασίνου και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η βελτίωση του τοπικού μικροκλίματος και ως εκ τούτου η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.