Το μαντί είναι ένα παραδοσιακό φαγητό των Ποντίων που το έφτιαχναν περισσότερο την περίοδο της Αποκριάς, ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές της συνταγής του. Είναι μπελαλίδικο, αλλά η γεύση του αξίζει τον κόπο!
Υλικά
Για το φύλλο:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ποτήρι νερό
Για τη γέμιση:
1/2 κιλό κιμά χοιρινό με μοσχαρίσιο
1 κιλό κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
πιπέρι και μισό ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση
– Ζυμώνουμε τα υλικά του φύλλου μέχρι να μην κολλάει η ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
– Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ζυμώνουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
– Η επόμενη κίνηση είναι να ανοίξουμε το φύλλο μας με τον πλάστη και σε πάχος λίγο πιο χοντρό από το φύλλο της πίτας.
– Στη συνέχεια κόβουμε το φύλλο λωρίδες και μετά σε τετραγωνάκια, όπου μέσα στο καθένα τοποθετούμε τη γέμιση με ένα κουταλάκι του γλυκού σχηματίζοντας μικρά τριγωνάκια.
– Τα τοποθετούμε σε αλευρωμένα ταψιά ή ό,τι άλλο μας εξυπηρετεί. Μόλις τα ετοιμάσουμε όλα τα βράζουμε λίγα λίγα σε ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου.
– Το μαντί μας (τριγωνάκια) θα είναι έτοιμο όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια του ζωμού που βράζει.
– Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
– Έτσι όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με καυτό λάδι ή βούτυρο, τυρί τριμμένο και σερβίρουμε!