Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομευτεί ή να ανακοπεί η πορεία της χώρας τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδας.
Πρόσθεσε δε ότι εάν είμαστε συνεπείς το Μνημόνιο σταματάει το 2013 και σημείωσε ότι οι απώλειες στις συντάξεις είναι δυνατόν να αποκατασταθούν πριν από αυτό το έτος.
Ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, τόνισε ότι “δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές”, αλλά επεσήμανε ότι εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε και καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.
Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού.
Ο Γ. Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι το προσωπικό του στοίχημα είναι να συγκρουστεί, με στόχο την αλλαγή, με τις δυνάμεις εκείνες που κρατάνε τη χώρα πίσω.
Και απηύθυνε “προσκλητήριο ευθύνης” προς τα εκατομμύρια των πολιτών που συγκροτούν την προοδευτική παράταξη, τονίζοντας ότι σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να δοθεί ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος ελπίδας και αλλαγής.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στα διακυβεύματα των εκλογών ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: Το πρώτο είναι ότι ποτέ στο παρελθόν οι πολίτες δεν κλήθηκαν να εκλέξουν τοπικούς άρχοντες με τόση δύναμη, γι’ αυτό και θέλουμε να αναδειχθούν ικανοί και συνετοί υποψήφιοι.
Το δεύτερο είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων, που θα πλήττουν μισθούς και συντάξεις και τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο κ.Παπανδρέου εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα πληρώνουν όλοι τους φόρους τους. “Εχω τη βεβαιότητα ότι αν μειώσω τους φόρους, αυτό δεν θα έχει αποτελέσμα στα έσοδα του κράτους” πρόσθεσε, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάρτησης των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο.
Οι αντιδράσεις
«Ενας πανικόβλητος πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει τον πανικό του στο εκλογικό σώμα για να αποφύγει την ήττα στις εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία τον καλεί να αφήσει το “εμπόριο του φόβου” και να αλλάξει την πολιτική που ακολουθεί, για να αποφύγουμε, ως χώρα, το ναυάγιο».
«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σχολιάζοντας τη συνέντευξη και υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού έβλαψε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καρατζαφερης χαρακτήρισε φοβισμένο τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος από την συνέντευξη.
«Ο πρωθυπουργός, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι η ψήφος σε αυτές τις εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου. Τα εκβιαστικά, ωστόσο, διλήμματα που έθεσε, είναι κενά και ξεπερασμένα και δεν πείθουν κανέναν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.
“Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο”, αναφέρει η “Δημοκρατική Αριστερά”, σε ανακοίνωσή της.
«Με μικροπολιτικά παιχνίδια και με πειρατεία στην ψήφο για την αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός δείχνει να μη συνειδητοποιεί τις διαστάσεις της κρίσης. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το μέλλον έρχεται πάνω στις ράγες του τρένου που ο ίδιος προσπαθεί να ξηλώσει, και ζητά λευκή επιταγή χωρίς καν προγραμματικές δηλώσεις. Αν όντως θέλει δημοψήφισμα, μπορεί άνετα να το οργανώσει χωρίς να ταλαιπωρεί την αυτοδιοίκηση», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.