Σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναλύει τη βαρύτητα της ψήφου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Τη βαρύτητα της ψήφου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναλύει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνδυασμό με την πορεία της χώρας και της οικονομίας, σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής».
«Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τονίζει.
Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως βρισκόμαστε «στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η ώρα των πολιτών δεν ανάγεται χρονικά μόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2013», ενώ υπογραμμίζει ότι στις εκλογές συγκρούονται τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.
Επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός μιλά για «εκείνους που φυγομάχησαν με εμάς που δώσαμε τη μάχη και την κερδίζουμε», για «αυτούς που υπέταξαν το πατριωτικό καθήκον στις μικροκομματικές επιδιώξεις με εμάς που δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος», για «αυτούς που ανακαλύπτουν μαγικές φόρμουλες εξαπάτησης των πολιτών, που ταυτίστηκαν με κατεστημένα συμφέροντα, τον παρασιτισμό και την πελατειακή λογική» και αυτούς «που θέλουν να μας γυρίσουν στο καταστροφικό παρελθόν, που παραλίγο να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα, με εμάς που δεν θέλουμε να δούμε να πάνε οι θυσίες μας χαμένες».
Οι πολίτες, τονίζει ο πρωθυπουργός, «καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτές. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά. Όλοι οι Έλληνες συναισθάνονται τη βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία μας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, την παρακμή και την υπανάπτυξη. Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να την ανακόψει».
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι χάρη στην αποφασιστικότητα των πολιτών έγιναν οι αλλαγές και τα επιτεύγματα στην οικονομία, «την ώρα που πολλοί είχαν βιαστεί αν μας ξεγράψουν» και προσθέτει:
«Η χρονική στιγμή της διενέργειας των περιφερειακών εκλογών και η ευθεία αμφισβήτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση της πορείας του Έθνους και του λαού για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας προσδίδουν εκ των πραγμάτων στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα αναμέτρησης με πολύ μεγάλη σημασία».
Τονίζει ότι το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο και η τελευταία χρονιά της ύφεσης , διαβεβαιώνει ότι το Μνημόνιο θα τηρηθεί, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν των όσων προβλέπονται. Το 2012 σημειώνει ο κ. Παπανδρέου στόχος είναι να «αποκτήσουμε θετικούς ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης» και το 2013 «θα είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου»
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων που ανακοινώθηκαν, τονίζει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, αυτό που αντέχουμε οικονομικά, θα το κάνουμε. Και όσο η ελληνική οικονομία πατάει πιο γερά στα πόδια της τόσο το κοινωνικό μέρισμα θα διευρύνεται».
Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι η κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα προκάλεσε σε όλους «σοκ και δέος», συμπληρώνοντας ότι το δυσθεώρητο ύψος του ελλείμματος και του χρέους ήταν τελικά το λιγότερο αφού «το χειρότερο ήταν η θανάσιμα υπονομευμένη αξιοπιστία της χώρας».
Η τελευταία σταγόνα, πρόσθεσε, ήταν τα ψευδή στοιχεία που επισήμως έστειλε η προηγούμενη κυβέρνηση για να συγκαλύψει το πραγματικό έλλειμμα.
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως καμία θυσία δεν θα πιάσει τόπο και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές, διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.
«Κάναμε σε ένα χρόνο όσα έγιναν χρόνια ολόκληρα. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι θα συνεχίσουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.