Τόνισε ο πρωθυπουργός σε δευτερολογία του προς την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
«Είμαστε αποφασισμένοι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στέλνοντας «μήνυμα σιγουριάς προς τον ελληνικό λαό, αλλά και απάντηση σε όλους εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία μας».
«Οφείλουμε να δώσουμε μια συντριπτική απάντηση σε όσους επιθυμούν είτε κρυφά είτε φανερά τη χρεοκοπία της Ελλάδας», συμπλήρωσε.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός είπε ότι «διακυβεύεται ακόμα και η ασφάλεια και η σιγουριά της χώρας και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει προς την κοινωνία».
«Διεθνώς υπάρχει τεράστια ρευστότητα. Σε αυτές τις μάχες δεν ξέρεις τι σου προκύπτει. Γι’ αυτό πρέπει να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, με στρατηγικό στόχο μια κοινωνία ευημερίας, ανεξαρτησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του να αντιληφθεί το εθνικό συμφέρον. «Είμαστε εδώ ενωμένοι για να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε υπεύθυνα με την ψήφο μας στη δύσκολη αυτή πορεία», σημείωσε, ενώ υπογράμμισε πως η υπεύθυνη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα εμποδίσει να διαμορφώσουν άλλοι τις πολιτικές εξελίξεις.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση, επισήμανε ότι η κυβέρνηση «έκανε εξαιρετικά σημαντική δουλειά για την πατρίδα τους μήνες που πέρασαν» κι ας την κατηγορούν, όπως είπε, «εκείνοι που δεν ξεσηκώθηκαν ότι η Ελλάδα πήγαινε στα βράχια…ας κατηγορούν τους πυροσβέστες που σβήνουν τη φωτιά αγνοώντας τα αίτια».
«Η σπατάλη, η ρεμούλα, ο νόμος του ισχυρού τελείωσε», διεμήνυσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να οδηγήσει την Ελλάδα στη σιγουριά και τη βιώσιμη ανάπτυξη. «Κανένας συμβιβασμός μπροστά στο στόχο αυτό», υπογράμμισε.
Μήνυμα στην ΕΕ
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, τονίζοντας πως εφόσον οι αποφάσεις εφαρμοστούν η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλη πνοή, ενώ έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαό έχουν δείξει τη βούλησή τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το 2013 οι εκλογές
Μεταξύ άλλων, επανέλαβε πως «ο ελληνικός λαός ξέρει ότι οι εκλογές δεν είναι λύση» και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι εκλογές θα γίνουν το 2013 «όπως έχει επιλέξει ο ελληνικός λαός».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία της παραγωγικής Ελλάδας, τόνισε πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες γι’ αυτό και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει η χώρα να αυτομαστιγώνεται, «αν και πολλές δυνάμεις, αλλά και ορισμένα ΜΜΕ το πράττουν».
Περαιτέρω ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι παρά την κρίση έχουν πραγματοποιηθεί βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Σχετικά με την ύφεση είπε ότι γι’ αυτήν δεν φταίνε ούτε οι φορολογικοί συντελεστές, ούτε το ύψος της ρευστότητας στην αγορά, αλλά το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούσε η χώρα.
Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου και των αποκρατικοποιήσεων για αναπτυξιακούς λόγους.
Σχετικά δε με την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για στήριξη των ανέργων, μέσω προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και κατάρτισης και μίλησε για επένδυση στην ποιότητα των προϊόντων και όχι στην φθηνή εργασία.
«Δεν είμαστε εμείς η Δημόσια Διοίκηση – αυτή, παρά το γεγονός ότι γίνονται αλλαγές στην κυβέρνηση, δεν έχει μάθει να λειτουργεί διαφορετικά. Είμαστε εδώ για να την αλλάξουμε», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δεν βάζουμε ‘απέναντι’ το δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει ότι όσο περισσότερο συμβάλλει στην αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης, τόσο λιγότερα θα είναι τα βάρη του».
Αναφερόμενος γενικότερα στο κυβερνητικό έργο, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «μια από τις πιο αποτελεσματικές πολλών δεκαετιών», έκανε λόγο για «μικρές αποκλίσεις από τους στόχους μας» και πρόσθεσε ότι «χτίζουμε την αξιοπιστία μας».
Περνάμε μια μεταβατική περίοδο και στη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρειαζόμαστε την στήριξη των εταίρων μας, ώστε να σταθούμε στα πόδια μας, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι “η τρόικα, ακόμα και αν έχουμε διαφορετικές θεωρήσεις ή και κοσμοθεωρήσεις, θέλει να πετύχουμε”.
“Επειδή, όμως, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εντάξει στα “δικά μας””, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πέρα από τους μηχανισμούς, οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και είπε ότι το “κίνημα Δεν πληρώνω”, δίνει άλλοθι και υπόβαθρο σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και τελικά θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. “Να φτιάξουμε το κίνημα “δεν λαδώνω””, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.