Από τους κορυφαίους συντελεστές στο φετινό «θαύμα» του Γ.Σ. Περιστερίου, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Γιώργος Πανταζόπουλος μιλά αποκλειστικά στο PeristeriNews.gr και αποκαλύπτει τα πλάνα της νέας σεζόν που θα βρει τους «πρίγκιπες της Δυτικής όχθης» στο Basketball Champions League.
Πίσω από μια όμορφη αθλητική ιστορία δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που σκοράρουν, αυτοί που οργανώνουν ή μόνο αυτοί που θα εισπράξουν τον θαυμασμό του κοινού.
Υπάρχουν οι λεγόμενοι αθόρυβοι «εργάτες», που ο πολύς κόσμος μπορεί να μην τους γνωρίζει καν, αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας πρέπει να πιστωθεί στους ίδιους και στη δουλειά που κάνουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ένας εξ αυτών είναι ο Γιώργος Πανταζόπουλος στο φετινό «θαύμα» του ΓΣ Περιστερίου.
Ποτέ δεν έχει πάρει τηλέφωνο για να μιλήσει, να διαμαρτυρηθεί, να γκρινιάξει, αντιθέτως από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «αντιδημοσιογραφικός» και… θρυλείται ότι έχει μια αλλεργία με τα ΜΜΕ.
Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, απλώς η λογική του είναι ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται εντός παρκέ, κάτι άλλωστε που το γνωρίζει και ο ίδιος, έπειτα από πολλά χρόνια καριέρας στην Α1.
Ο ρόλος του τα τελευταία χρόνια στο Περιστέρι είναι διαφορετικός. Ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας έχει πάνω του μεγάλο μέρος της ευθύνης του αγωνιστικού σχεδιασμού και εκ των πραγμάτων είναι από τους καταλληλότερους να μιλήσει για τη φετινή περιπέτεια του συνόλου του Αργύρη Πεδουλάκη, για το μέλλον της ομάδας από τη νέα σεζόν που θα τη φέρει στο Basketball Champions League, ενώ σχολιάζει τα τελευταία τεκταινόμενα στο χώρο του μπάσκετ.
Συνέντευξη στον Παύλο Κουστέρη:
Με τον στόχο της 8άδας να φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί, μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό για τη σεζόν που πέρασε ή έχουμε ακόμα πράγματα να δούμε από το φετινό Περιστέρι;
«Η ομάδα άρχισε ως νεοφώτιστη και ο στόχος ήταν να πετύχει κάποιες νίκες ώστε να μην έχει κάποιο πρόβλημα με την παραμονή της στην κατηγορία. Αυτό επιτεύχθηκε πάρα πολύ εύκολα, ουσιαστικά από τις πρώτες 7 αγωνιστικές, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μην αγχωθούμε καθόλου. Παίξαμε καλό μπάσκετ και ακόμα και σήμερα πιστεύω διεκδικούμε πολλά περισσότερα πράγματα. Ήδη νομίζω ότι έχουμε κλειδώσει την 8άδα και στοχεύουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Αυτή τη στιγμή ο στόχος είναι η 5άδα».
Στις εναπομείνασες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, είναι στόχος να δούμε ακόμα περισσότερα νεαρά παιδιά να έχουν χρόνο συμμετοχής;
«Η ομάδα κατάφερε από φέτος να εντάξει στο Ανδρικό 4 παιδιά και να συμμετέχουν στις προπονήσεις. Μιλάω για τους Κάδρα, Σταυρακούκα, Βισσαρίου και τον Καράμπελα. Μάλιστα, ο Ζώης (σ.σ. Καράμπελας), πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, λόγω του τραυματισμού του Χάροου, πήρε την ευκαιρία και έδειξε ότι μπορεί ανταπεξέλθει και να υπολογίζεται κανονικά σαν μέλος της ομάδας και του ρόστερ. Για να παίξει ένα παιδί στην Ανδρική ομάδα θέλει ένα πλάνο και μία σωστή καθοδήγηση. Δεν είναι κάτι εύκολο».
Με την ανάληψη των καθηκόντων από τον Αργύρη Πεδουλάκη, είχε γίνει λόγος για ένα «κολέγιο» στο οποίο ο κάθε ταλαντούχος, νεαρός Έλληνας μπασκετμπολίστας θα ήθελε να ενταχθεί. Πώς κρίνετε την πρώτη χρονιά της εφαρμογής αυτού του πλάνου;
«Μετά την τριετή συμφωνία με τον Αργύρη Πεδουλάκη, που για μένα, με τον τρόπο που δουλεύει είναι μέσα στους τρεις καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη, είχαμε πει ότι ο στόχος είναι τριπλός. Ο πρώτος ήταν η καθιέρωση της ομάδας μέσω της γρήγορης παραμονής, ο δεύτερος ήταν να ανεβούμε ένα σκαλί παραπάνω και ο τρίτος να γίνουμε ανταγωνιστικοί κόντρα στις ομάδες που είναι αμέσως μετά από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Από την πρώτη χρονιά, αγωνιστικά έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Εμείς, όμως, δεν παρεκκλίνουμε από το πλάνο μας. Θέλουμε σιγά – σιγά να γίνονται κάποια πράγματα κι αυτό που είπε ο Αργύρης είναι κάτι που το έχω πάρα πολύ στο μυαλό μου. Να έρχονται οι νέοι παίκτες και μέσα από την ομάδα να παίζουν, να ανδρώνονται και αν μπορεί να πετάξει πιο ψηλά, ας πετάξει…».
Πάνω σε αυτό το πλάνο που υπάρχει στο Περιστέρι, είναι στις σκέψεις σας να υπάρξουν έσοδα μέσω αυτής της διαδικασίας; Σας ρωτάω κάτι τέτοιο, γιατί τα δεδομένα στο επαγγελματικό μπάσκετ έχουν διαφορά από αυτά στο ποδόσφαιρο…
«Το επιχειρηματικό πλάνο υπάρχει, αλλά όχι μέσα από την υπεραξία κάποιων παικτών. Υπάρχει ώστε αυτή η ομάδα να αυτοχρηματοδοτείται και ελπίζω στο μέλλον αυτό να επιτευχθεί. Τώρα στο κομμάτι των παικτών… Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες παίκτες. Εμείς θέλουμε να φτιάξουμε έναν κορμό. Ο στόχος για τη νέα χρονιά, επειδή είναι πολλά τα μονοετή συμβόλαια, είναι να φτιάξουμε έναν πάρα πολύ δυνατό κορμό και να κάνουμε τις κατάλληλες προσθήκες σε Έλληνες και ξένους παίκτες, ώστε να πετύχουμε για τη νέα σεζόν, ειδικά αν έχουμε και την Ευρώπη. Είμαστε σε διαδικασία για το πού θα καταλήξουμε, μετά θα δούμε ποιους μπορούμε να κρατήσουμε και μετά να δούμε ποιες θα είναι οι προσθήκες Ελλήνων, νέων και ξένων παικτών για να είμαστε ανταγωνιστικοί και του χρόνου».
Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζουν, όπως ο Βασιλόπουλος και κάποιοι ξένοι. Πόσο εύκολο είναι για το Περιστέρι να κρατήσει παίκτες όπως ο Χάροου κλπ.;
«Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε. Με κάποιους υπάρχει οψιόν, με κάποιους υπάρχουν διετή συμβόλαια. Με τον Βασιλόπουλο για παράδειγμα υπάρχει διετής συμφωνία και σίγουρα θα είναι και του χρόνου στην ομάδα. Με τον Γάιο (σ.σ. Σκορδίλη) έχουμε εμείς την οψιόν, όπως και με τον Μουράτο, τον Καράμπελα, τον Φιλιππάκο. Ο κορμός των Ελλήνων παικτών ήδη υπάρχει. Με τους ξένους θα συζητήσουμε με το τέλος του πρωταθλήματος, αλλά εκεί όπως καταλαβαίνετε παίζει ρόλο η αγορά. Εκεί υπάρχει υπεραξία… Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα θέλει ο παίκτης να θέλει να έρθει να παίξει και να αισθάνεται σίγουρος. Για τους ξένους το ζήτημα είναι πιο λεπτό, αλλά θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε κάποια παιδιά από αυτά. Το πιο βασικό είναι να κρατάς κάποια παιδιά με τα οποία έχεις δουλέψει ήδη 8-9 μήνες. Έτσι πρέπει να φτιάχνονται ομάδες. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση είναι πολύ συνεπής και οργανωμένη. Οι ξένοι λένε τα καλύτερα στους φίλους τους, στους ατζέντηδες και εμείς αυτό το εισπράττουμε. Είναι αυτό που θέλαμε ως πρώτη χρονιά. Ο παίκτης να έρχεται και να ασχολείται μόνο με το μπάσκετ, ειδικά οι ξένοι».
Θα είναι η Ευρώπη ένα έξτρα δέλεαρ για τις διαπραγματεύσεις που θα υπάρχουν με τους παίκτες;
«Η Ευρώπη είναι κάτι πολύ σημαντικό στην ομάδα. Ένα παιδί που έρχεται από την Αμερική θέλει να ξέρει ότι δεν θα παίζει μόνο στο Περιστέρι, αλλά και σε μία ευρωπαϊκή διοργάνωση, κυρίως όπως στο Basketball Champions League, που συνεχώς ανεβαίνει και δυναμώνει. Είναι πιο εύκολο για μας να κάνουμε την επιλογή των ξένων. Μέσα από τα διπλά παιχνίδια βλέπει ο παίκτης ότι μπορεί να δείξει παραπάνω στοιχεία. Το βασικό μας πλάνο είναι όμως να γεμίσουμε με Έλληνες παίκτες, που ανεβαίνοντας θα βοηθηθούν με τους ξένους, ώστε να κάνουμε μια ομάδα όπως παλιά, που θα είναι ανταγωνιστική στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό θέλει χρόνο, αλλά έχουμε ξεκινήσει σωστά. Ωστόσο, αυτό, χρόνο με τον χρόνο είναι και πιο δύσκολο αυτό, αφού ανεβαίνουν οι απαιτήσεις. Όλα αυτά θέλουν και τύχη».
Κλείνοντας το κεφάλαιο του Περιστερίου, πώς κρίνετε τη φετινή παρουσία του κόσμου και τι περιμένετε από εδώ και πέρα, αφού ασχέτως από ό,τι έγινε στο ματς με τον Άρη, είδαμε και πολύ περισσότερο κόσμο συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια.
«Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια να επαναφέρουμε τον κόσμο του Περιστερίου ξανά στο γήπεδο. Αυτό είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα, γιατί δεν εξαρτάται απόλυτα από μας. Πίστευα ότι με το ξεκίνημα που είχαμε κάνει, ο κόσμος θα είχε αγκαλιάσει περισσότερο την ομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι κοντά. Είναι κοντά, απλά εμείς θα θέλαμε κάτι παραπάνω, γιατί έχουμε δυνατότητες, τόσο ως ομάδα, όσο και ως περιοχή. Εμείς θέλουμε να τους τσιγκλάμε και να έρχονται ακόμα περισσότεροι, με παιδιά και οικογένειες. Με τον Άρη έγιναν κάποια γεγονότα, που πιστεύω ότι ήταν μια κακή στιγμή. Για 33’ υπήρχε μια τρομερή ατμόσφαιρα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πάνω από όλους είναι η ομάδα».
Θέλω να κλείσουμε με μια ερώτηση γενικότερα για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς η χρονική συγκυρία είναι περίεργη. Πολλά παράπονα για τη διαιτησία σε όλη την Ευρώπη, με ομάδες να απειλούν να φύγουν από τα πρωταθλήματά του. Πώς το κρίνετε όλο αυτό;
«Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο η διαιτησία. Για μένα πρέπει αυτή τη στιγμή να ακολουθηθούν οι κανόνες. Δεν μπορεί να ανοίξει τώρα η κουβέντα. Πρέπει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα το καλοκαίρι, να συζητήσουμε το οτιδήποτε. Δυστυχώς, κάποιοι πυροβολούν το ίδιο το άθλημα. Δεν γίνονται τέτοιες συζητήσεις εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ελπίζω σε αυτό το μοτίβο να κινηθούμε και το καλοκαίρι να συζητήσουμε ποιες είναι οι κατάλληλες κινήσεις. Κι εμείς θα προτείνουμε κάποια πράγματα, αλλά πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτούμε το μπάσκετ κι όχι μόνο την ομάδα μας. Χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη κουβέντα».