Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πανηγυρίζουν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πανηγυρίζουν την πρώτη ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ.
Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη “μάχη” για μια “δημοκρατική” Αίγυπτο. “Το πρωί της νίκης” φώναζαν.
Ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε από το πρωί την άρση των οδοφραγμάτων από την πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, ο οποίος κυβέρνησε σχεδόν επί 30 χρόνια την Αίγυπτο.
Οι στρατιώτες αφαιρούν τα συρματοπλέγματα όπως και τα οδοφράγματα, αρχίζοντας από αυτά που είχαν στήσει δίπλα στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο, στη βόρεια είσοδο της πλατείας.
Ο στρατός απομακρύνει επίσης τους σκελετούς των καμένων αυτοκινήτων, ώστε να καθαρίσει η πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στις προσπάθειες αυτές βοηθούν και οι πολίτες.
Τα τανκς που είχαν παραταχθεί στους δρόμους δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ φράζοντας τις εισόδους της, αρχίζουν να ελευθερώνουν την πρόσβαση σε αυτή.
Η ανακοίνωση της παραίτησης του 82χρονου Μουμπάρακ έγινε μετά τη διαδήλωση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου Αιγυπτίων που ζητούσαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο να φύγει από την εξουσία.
Ο πανίσχυρος, κάτω από την παρούσα συγκυρία, αιγυπτιακός στρατός διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει “τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου”, καθιστώντας τούτο σαφές ώρες μόνον αφότου εγκατέλειψε την προεδρία ο Χόσνι Μουμπάρακ.
Στο στρατιωτικό ανακοινωθέν αναφέρεται “Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις … με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται”
Επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι ο υπουργός Άμυνας Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι.
“Είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής μου”, δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. “Περιμέναμε για δεκαετίες αυτή την ημέρα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον στρατό για να προετοιμάσουμε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές.”, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως η χώρα του θα επιλέξει τον σωστό δρόμο, ενώ η Χαμάς χαιρέτισε την παραίτηση του Μουμπάρακ ως “την αρχή της νίκης της επανάστασης”.
Εκκληση της διεθνούς κοινότητας για ομαλή μετάβαση
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν επανέλαβε την έκκλησή του για μία “διαφανή, ειρηνική και ομαλή” μετάβαση.
Η Αίγυπτος “δεν θα είναι ποτέ πιά η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μουμπάρακ “άκουσε τη φωνή του λαού”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ με την παραίτησή του προσέφερε σοβαρή υπηρεσία στο λαό της Αιγύπτου.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την “αναγκαία αλλά και θαρραλέα” απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές “θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια” επιτρέποντας την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια “ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα” .
“Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας” , αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
“Ιστορική εξέλιξη” χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου τα όσα γίνονται στην Αίγυπτο, και τονίζει ότι “δεν πρόκειται για την απλή αλλαγή κάποιου ηγέτη” αλλά για την “εμπέδωση της ιδιαίτερα ισχυρής πολιτικής βούλησης του αιγυπτιακού λαού που επικράτησε χωρίς καμία εκδήλωση βίας”.
Από την πλευρά του, το Ιράν εκτιμά ότι οι Αιγύπτιοι κατάφεραν “μια πολύ μεγάλη νίκη”.
Από το Αμάν το ισχυρό κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Ιορδανίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου “θα πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για πολλά αραβικά καθεστώτα που ακολουθούν τις ίδιες μεθόδους με αυτές του Μουμπάρακ κατά των λαών τους”.
Στο μεταξύ, η ευφορία για την επιτυχία της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο ώθησε την αντιπολίτευση στην Αλγερία να προσπαθήσει να την μιμηθεί καλώντας σε μια αυθόρμητη μαζική κινητοποίηση τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, που όμως κατεστάλη βίαια από την αστυνομία.