PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου



Με πλήθος εκδηλώσεων, που ξεκινούν από την Αθήνα και εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, υποδέχεται η Ελλάδα στις 23 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.

Ο θεσμός διοργανώνεται επί ετήσιας βάσεως από την Unesco με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης – και όχι μόνο της ανάγνωσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το μακρινό 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995, η Unesco καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

«Το βιβλίο η δύναμη του πολίτη»

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου διοργανώνοντας την εκδήλωση: «Το βιβλίο η δύναμη του πολίτη».

Μία συζήτηση με τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό, σκοπεύοντας να στηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για όλα τα θέματα που αφορούν το βιβλίο, ως βασικό θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Μία αλληλεπίδραση που θα δώσει τη δυνατότητα να τεθούν οι βάσεις ώστε το βιβλίο να διαδραματίσει τον ρόλο που του αρμόζει στην ελληνική κοινωνία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Τρίτη, 23 Απριλίου, στη Στοά του Βιβλίου, στο Polis Art Café και ώρα 11:00 πμ. Συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιάννης Μπασκόζος.

Ρωτούν οι: Γιώργος Χρονάς, ποιητής – εκδότης, Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής – θεατρολόγος – κριτικός, Βασίλης Καλαμαράς, δημοσιογράφος και Νέστορας Πουλάκος, εκδότης – δημοσιογράφος. Χαιρετίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Γρηγόρης Πλαστάρας.

Μήνυμα Προκόπη Παυλόπουλου

«Τη σταθερή και διαχρονική αξία του βιβλίου», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, τα διδάγματα από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Ακόμη μας συγκλονίζει -κι ίσως αυτό θα διαρκέσει για πάντα- η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον εμβληματικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, το μνημείο-ορόσημο, μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όσο κι αν φαίνεται, τουλάχιστον prima faciae, παράδοξο, τούτη η πολιτισμική τραγωδία μας διδάσκει, μέσ’ από τις στάχτες της, και την αξία του βιβλίου. Αξία σταθερή, αξία διαχρονική. Και για να γίνω σαφέστερος: Ουδείς μπορεί ν’ αμφιβάλλει ότι το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ «η Παναγία των Παρισίων» κατέχει πια, ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού, περίοπτη θέση στο «Πάνθεο» της Παγκόσμιας Λογοτεχνικής Κληρονομιάς. Χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει, στο διηνεκές, περίοπτη θέση στη συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η Επιστήμη και η Τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα, τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες».

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «αυτό το παράδειγμα αρκεί, όπως πιστεύω, για να δείξει ότι το βιβλίο, ιδίως στην έντυπη μορφή του, θα συνιστά μέσα στον χρόνο -και μάλιστα πέρα και έξω από την εξέλιξη της τεχνολογίας- αξιόπιστο και αξιόμαχο φρουρό και συνοδοιπόρο του πνεύματος και των ευγενέστερων δημιουργημάτων του».

Μήνυμα ΥΠΠΟΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

«Πρέπει να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Με άλλους τρόπους ίσως από αυτούς που συνέβη παλαιότερα. Αυτούς τους νέους τρόπους χρειάζεται να ανακαλύψουμε, με όραμα, συνεργασία, οργάνωση και μέθοδο», τονίζει στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Ουνέσκο ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και είναι μια καλή αφορμή να αναζητήσουμε τις νέες στρατηγικές και πρακτικές ανάγνωσης αλλά και τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή στον χώρο του βιβλίου. Ο εορτασμός του βιβλίου μπορεί να μετατραπεί σε αφετηρία για πολιτικές ανάδειξης της ανάγνωσης και της συμμετοχής σε ένα ανοιχτό δίκτυο, στο οποίο θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Τα δεδομένα στην αγορά του βιβλίου, αφενός εξαιτίας της κρίσης αφετέρου λόγω της ψηφιακής εποχής δεν έσβησαν την ανάγκη και την ευχαρίστηση της ανάγνωσης του βιβλίου, έστω κι αν άλλαξε ο τρόπος που συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό συναντιούνται σήμερα.

«Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να φανταστεί ένα μέλλον χωρίς βιβλία και ανάγνωση» υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσθέτει: «Χρειάζεται να επανανοηματοδοτήσουμε το χώρο του βιβλίου ως έναν χώρο συνάντησης, χώρο διακίνησης ιδεών και συναισθημάτων. Να σκεφτούμε τον ρόλο των βιβλιοθηκών, των κοινοτήτων ανάγνωσης, το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των περιφερειών. Να σκεφτούμε τις ανισότητες ως προς την πρόσβαση στο βιβλίο, τα εμπόδια που υπάρχουν και τους τρόπους να τα υπερβούμε, ιδιαίτερα αναφορικά με τις νεότερες ηλικίες».

Ο νέος «Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού», που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, όπως τονίζει η κ. Ζορμπά, «έχει στόχο την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης με βάση τις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής, της διακίνησης και κατανάλωσης βιβλίου, όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών με την εξάπλωση των οπτικοακουστικών μέσων και των ψηφιακών εφαρμογών».

Η τεχνολογία που έχει επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τους κλάδους των πολιτιστικών βιομηχανιών που είναι σε άνθιση, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι σύμμαχος, επεκτείνει και διευρύνει τις δυνατότητες» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και καταλήγει:

«Αν κάτι έχει τη δύναμη να παρεμβαίνει και να διαμορφώνει το κοινωνικό πεδίο, αυτό είναι οι πολιτισμικές μας πρακτικές. Ο νέος “Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού”, που το υπουργείο φέρνει τον Μάιο στη Βουλή, καθώς και η δημιουργία “Χώρων Βιβλίου και Πολιτισμού” στην περιφέρεια και τα προγράμματα προώθησης της ανάγνωσης είναι τα πρώτα βήματα που μας δείχνουν το δρόμο για το απαιτητικό μέλλον».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

«Έφυγε» ο ηθοποιός Δημήτρης Ήμελλος στα 57 του χρόνια

Peristeri News

Ο Τζουντ Λο απέκτησε αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ

Peristeri News

«Θησαυρός» αρχαιοτήτων στο κέντρο της Αθήνας

Peristeri News

Leave a Comment