Τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν, Αναπληρωτής Διευθυντής του τμήματος Ευρώπης στο Δ.Ν.Τ. και Επικεφαλής της αποστολής της τρόικα στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουν μερικοί και πολλοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί, τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Ευρώπης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.
Ειδικότερα, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αποφασιστική προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων, το στέλεχος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι το μνημόνιο αλλάζει, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες, όπως είπε, επισημαίνοντας ότι είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούριες ανάγκες.
Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι τέτοιου είδους προγράμματα, όπως αυτό που εφαρμόζεται στην χώρα μας, παρουσιάζουν πάντα προβλήματα και ότι ξεπερνιούνται όταν υπάρχει προσήλωση στους στόχους. Στο μεταξύ, το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της 5ης δόσης, η οποία θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου, έδωσε η τρόικα.
Όπως ανακοινώθηκε από το κλιμάκιο των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση σε μια δέσμη οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών, που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Η αυστηρή εφαρμογή τους, επισημαίνεται από την τρόικα, θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Οι δεσμεύσεις, σύμφωνα με την τρόικα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος, αφορούν τα εξής:
– Τη σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων, με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
– Την επιτάχυνση αισθητά του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης, με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση, με στόχο έσοδα 50 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2015 και θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί, βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων.
– Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας, έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης, όπως είναι η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατόν, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων, μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.