Νέες απαιτήσεις των δανειστών και συγκεκριμένα του ΔΝΤ δεν πρέπει να γίνουν δεκτές, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο, ενώ σημειώνει ότι, σε περίπτωση μη επίτευξης στόχων, θα πρέπει να επανεξεταστεί το μίγμα πολιτικής που ακολουθείται.
«Όλα δείχνουν πως περνάμε από την περίοδο της αποεπένδυσης σε μια νέα περίοδο παραγωγικών επενδύσεων», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
Χαρακτηρίζει την περίπτωση της Eldorado «εντελώς ιδιαίτερη» και υπογραμμίζει ότι το σύγχρονο επενδυτικό πλαίσιο στις ευρωπαϊκές οικονομίες διέπεται από νόμους και κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Η Eldorado, θέλοντας να επιβάλλει τους όρους της «δεν διστάζει να κάνει πολιτικό παιχνίδι, ίσως έτσι να την είχαν μάθει οι προηγούμενες κυβερνήσεις», σημειώνει ο κ. Σκουρλέτης.
Αναφέρει ακόμη ότι «η Ν.Δ. δεν είναι υπέρ των επενδύσεων γενικά, αλλά υπέρ της επενδυτικής ανομίας», προσθέτοντας ότι «η παραβίαση των κανόνων και οι “διευκολύνσεις” προς ημετέρους ήταν μια πάγια πρακτική στα χρόνια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».
Ο υπουργός Εσωτερικών, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και των απαιτήσεων που φέρεται να προβάλλει το ΔΝΤ – την παραμονή του οποίου στο πρόγραμμα ο ίδιος θεωρεί επιβαρυντική για την Ελλάδα – τονίζει ότι «νέες απαιτήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές. Εάν πάλι, δεν πιαστούν οι στόχοι που έχουμε ήδη συμφωνήσει, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για την ορθότητα του μείγματος πολιτικής που ακολουθούμε».
Προσθέτει δε ότι, από την στιγμή που «έχουμε κατορθώσει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και κινούμαστε με αναπτυξιακούς ρυθμούς, αν υπάρξουν νέα μέτρα φοβάμαι ότι θα υπονομεύσουμε αυτό που έχουμε πετύχει».
Επισημαίνοντας ότι η έξοδος από το μνημόνιο θα είναι θετικό γεγονός, παραδέχεται, ταυτόχρονα, ότι «προφανώς θα υπάρχουν μορφές ελέγχου της οικονομίας ηπιότερες και λιγότερο παρεμβατικές», προσθέτοντας ότι στον βαθμό που η έξοδος θα συνδυαστεί με την καλύτερη πορεία της οικονομίας, διευρύνονται οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης για το μέγεθος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει η Ν.Δ. επί Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει βαθύνει στον δρόμο ενός αντικοινωνικού νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού με μεγάλη δόση ακροδεξιάς διχαστικής ρητορικής».
Χαρακτηρίζει ως «λάθος συμπέρασμα» και ως «μη ισχύουσα» την λεγόμενη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την σοσιαλδημοκρατία, επισημαίνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει και απευθύνεται από το έδαφος της σύγχρονης δημοκρατικής Αριστεράς, χτίζοντας βέβαια τις συμμαχίες του με όμορους πολιτικούς χώρους υπό όρους και προϋποθέσεις».
Ο πρώτος τη τάξει υπουργός σημειώνει ότι δεν τρομάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά, καθώς ο χώρος αφ’ ης στιγμής δεν έχει στίγμα, στοιχειώδεις αρχές και πολιτικό πλαίσιο «πάει να βγάλει αρχηγό».