Δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει ανάγκη προσφυγής στις κάλπες για τέταρτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση».
Συγκεριμένα, ερωτηθείς αν οι εταίροι πιέσουν την κυβέρνηση και ζητήσουν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και μειώσεις ακόμα και στις κύριες συντάξεις, μπορεί να αποτελέσει λύση η προσφυγή στην κάλπη, ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτει πως προσφυγή στην κάλπη «δεν τολμά να το ξεστομίσει ούτε η αντιπολίτευση».
«Πιστεύω πως η κυβέρνηση, η οποία είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί πριν από τις εκλογές, δεν στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης. Αυτό που εισπράττουμε από την κοινωνία είναι η ανάγκη να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με σταθερά βήματα στον δρόμο που θα μας οδηγεί εκτός ύφεσης» προσθέτει.
Σε ερώτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινωνικών αντιδράσεων, ο κ. Σκουρλέτης επιτίθεται «στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ».
«Το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών αντιδράσεων διαμεσολαβείται από τον παραμορφωτικό φακό των διαπλεκόμενων ΜΜΕ» υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι «οι σημερινές κινητοποιήσεις δεν έχουν ως αίτημα την πτώση της κυβέρνησης, όπως επιδιώκει η εγχώρια διαπλοκή μαζί με τους πολιτικούς προστάτες της, εκφράζουν, όμως την πραγματική αγωνία ορισμένων κοινωνικών κατηγοριών».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο διάλογος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος απάντησης σε όσους σήμερα κινητοποιούνται. «Οι κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που εκφράζουν μια αυθεντική φωνή αγωνίας και δεν εντάσσονται σε άλλους σχεδιασμούς, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης» προσθέτει.
Σε ερώτημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με αφορμή και την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσής της, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως όσο η εκκρεμότητα της αξιολόγησης παρατείνεται, η επίδραση αυτής της παράτασης επιδρά αρνητικά σε όλα τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και στην ψυχολογία και τις αντοχές του κόσμου.
Συμπλήρωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει έως τον Μάρτιο η διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι εκτιμά πως ένα μεγάλο μέρος των δανειστών επιθυμεί το ίδιο. Σημείωσε όμως ότι δεν θα έλεγε το ίδιο για το ΔΝΤ.