«Ουδέποτε κυβέρνηση με τόσο νωπή λαϊκή εντολή συναντά απέναντι της τόση αντίθεση, θυμό και κατακραυγή, τα οποία μέρα με τη μέρα μεγενθύνονται μέσα στην κοινωνία» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Πάτρα, ενώ χαρακτήρισε «δώρο στο τραπεζικό κεφάλαιο» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως εκτίμησε, αν γίνονταν τώρα εκλογές, με τον λαό να γνωρίζει τις συνέπειες του μνημονίου, «ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ θα γνώριζε συντριβή και μαζί του θα γνώριζε συντριβή όλο το πολιτικά δηλητηριώδες μνημονιακό τόξο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, κόμματα τα οποία ψήφισαν από κοινού το μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, «με λεφτά του πενόμενου και υπεροφορολογούμενου λαού, θα οδηγήσει και σε πλήρη, σχεδόν αφελληνισμό το τραπεζικό σύστημα και στον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου και των διοικήσεων των τραπεζών από ξένα κερδοσκοπικά funds».
Παράλληλα τόνισε ότι μόνη απάντηση για τις τράπεζες είναι η άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση τους από μια κυβέρνηση «αποφασισμένη να θέσει τις τράπεζες αποκλειστικά στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».
«Η Ελλάδα χρειάζεται τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπισθεί το μη βιώσιμο και απεχθές δημόσιο χρέος και το δυσβάσταχτο ασήκωτο ιδιωτικό χρέος, πρώτα απ’ όλα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημείωσε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να σταματήσει η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και με όπλο αυτό, να διαπραγματευτούμε τη διαγραφή του χρέους συνολικά ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του, διεκδικώντας ταυτόχρονα, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις, τα οποία η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων».
Στάθηκε ακόμη στην ανάγκη να προχωρήσει μια γενναία διαγραφή και ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, πρώτα απ’ όλα των αδύνατων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». «Μια νέα σεισάχθεια», όπως τόνισε, «η οποία είναι επείγουσα όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και γιατί είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ευρώ, υπογράμμισε «την ανάγκη να σταματήσει η τρομοκρατία γύρω από την προοπτική του εθνικού νομίσματος και να ανοίξει μια μεγάλη υπεύθυνη συζήτηση, με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς, σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, η οποία, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος, θα ανοίξει θετικούς ελπιδοφόρους ορίζοντες διεξόδου και εθνικής ανασυγκρότησης».