Σχόλιο των Αµερικανών διπλωματών στα τηλεγραφήματα που στέλνουν στις κεντρικές τους υπηρεσίες, τα οποία διέρρευσαν στο «Wikileaks».
«Η προφανώς αµφίθυµη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για την τήρηση των όρων της σύµβασης µε την COSCO δηµιουργεί νέες αµφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει και να διατηρήσει ξένους επενδυτές εν µέσω µίας παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης».
«∆εν αποτελεί µεγάλη έκπληξη που η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να ιδιωτικοποιήσει την Ολυµπιακή στην έκτη προσπάθεια».
«Η Ελλάδα αγωνίζεται να αποφύγει το “µαύρο µάτι” στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας».
«Μόνο κατ’ όνοµα έγινε ιδιωτικοποίηση του τοµέα που µαστίζεται».
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ενίοτε καυστικά και ειρωνικά σχόλια των αµερικανών διπλωματών στα τηλεγραφήματα που στέλνουν στις κεντρικές τους υπηρεσίες, τα οποία διέρρευσαν στο «Wikileaks» και δημοσιεύουν τα «Νέα» στο φύλλο της Τετάρτης.
Αυτά αναφέρονται στις προσπάθειες αποκρατικοποίησης που έγιναν από τις κυβερνήσεις Καραμανλή από το 2005 και µετά, αλλά και στις σφοδρές αντιδράσεις που συναντούσαν αυτές οι προσπάθειες από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα κυβέρνηση.
Στο εµπιστευτικό έγγραφο 08Athens1635 µε τον τίτλο «Οι Ελληνες θεωρούν την Κίνα πιο επιθετική κατά την επίσκεψη του προέδρου Χου», περιγράφεται από τον τότε πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαντ η συνάντηση του Κινέζου ηγέτη µε τον Κ. Καραµανλή και τον Κ. Παπούλια, οπότε υπογράφτηκε και η σύµβαση για την παραχώρηση του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo.
Όπως προκύπτει από το τηλεγράφηµα, οι Κινέζοι φέρονται να έχουν επιβάλει την επίσκεψη του προέδρου τους στην Ελλάδα, δίνοντας στους Ελληνες χρονικό περιθώριο προετοιµασίας µόνο έναν µήνα, ενώ το ταξίδι Παπούλια στην Κίνα είχε προαναγγελθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν.
«Προφανώς ήθελαν η συµφωνία για την παραχώρηση στην CosCo να γίνει το συντοµότερο δυνατόν», εκτιµάται, ενώ στέλεχος του Ελληνικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η διαδικασία είχε πέσει θύµα της γραφειοκρατίας για αρκετό καιρό και πως η επίσκεψη εξανάγκασε την πρόοδο για την ολοκλήρωσή της.
Δέκα µήνες µετά, λίγες ηµέρες αφού είχε λήξει η απεργία στον Πειραιά, ο Σπέκχαντ σηµείωνε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου και η οµάδα του απευθυνόµενοι στους λιµενεργάτες και στα εργατικά συνδικάτα υποσχέθηκαν την επανεξέταση και την πιθανή επαναδιαπραγµάτευση της παραχώρησης στην CosCo και άλλων συµφωνιών ιδιωτικοποίησης που είχαν υπογραφεί από τη ΝΔ.
Στο τηλεγράφηµα 09Athens1581 αναφέρεται ότι η συγκεκριµένη «λαϊκίστικη ρητορική» εξελήφθη από την ένωση λιµενεργατών ως ένδειξη υποστήριξης για τον αγώνα τους. «Ο Παπανδρέου θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά, τολµηρά µέτρα για να πείσει τους πολίτες, τους εργαζοµένους και τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση αντιµετωπίζει µε σοβαρότητα τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις που πρέπει να γίνουν, ότι τα δικαιώµατά τους θα είναι σεβαστά και ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος για επενδύσεις», σχολίαζε ο Σπέκχαρντ στα τέλη Οκτωβρίου 2009, με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.
Ως καυτή πολιτική πατάτα την οποία δεν θέλει να διαχειριστεί καµία κυβέρνηση, ιδίως σε δύσκολους καιρούς για την οικονοµία, περιγράφεται η ιδιωτικοποίηση της Ολυµπιακής στο τηλεγράφηµα 09Athens224 που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Φεβρουάριο του 2009.
Σε αυτό επισηµαίνεται ότι επενδυτής µε έδρα τις ΗΠΑ είχε ζητήσει από την πρεσβεία να προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα ήταν διαφανής. Ως συµπέρασµα ο Σπέκχαρντ υιοθετούσε την άποψη συµβούλου του υπουργείου Μεταφορών ότι οι πιθανότητες να επιτύχει η 7η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ήταν 50%.
Μόνο σε ένα διπλωµατικό έγγραφο εµφανίζονται θετικά σχόλια από τους Αµερικανούς: στο τηλεγράφηµα 05Athens2054 τον Αύγουστο του 2005, που αφορά την πώληση 52 εκατ. µετοχών του ΟΠΑΠ, με την οποία η τότε κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει το 80% του στόχου των εσόδων που είχε θέσει για εκείνο το έτος.
«Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς αν θα χρησιµοποιήσει τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων για τη µείωση του ελλείµµατος ή για να πληρώσει µέρος του χρέους, το οποίο τώρα ξεπερνά το 116% του ΑΕΠ της, οι αποκρατικοποιήσεις θα αποφέρουν οφέλη µέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, της βελτίωσης της αποδοτικότητας στις επιχειρήσεις και της αύξησης της διαφάνειας και της ευθύνης.
Αν και οι ιδιωτικοποιήσεις από µόνες τους δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήµατα της Ελλάδας µε το έλλειµµα και το χρέος, είναι ένα σηµαντικό µέρος της στρατηγικής ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις του Συµφώνου Σταθερότητας», σχολίαζε ο τότε αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις…