Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η προετοιμασία εν όψει ΔΕΘ, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα και η υλοποίηση των εκκρεμοτήτων του προγράμματος, ώστε ο Αύγουστος του 2018 να σημάνει το οριστικό τέλος των μνημονίων για τη χώρα.
Από τη Θεσσαλονίκη και από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει με σαφήνεια το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επιτροπεία και να δώσει τις συντεταγμένες ενός προοδευτικού πολιτικού σχεδίου με επίκεντρο την δίκαιη ανάπτυξη.
Τη συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου απασχόλησε και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης που αφορά στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε να τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τις αλλαγές στην Παιδεία και ειδικότερα στο Λύκειο.
Στόχος είναι έως το 2020 η υποχρεωτική εκπαίδευση, μαζί με την προσχολική, να είναι 14ετής. Αναφορικά με την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η πρόταση περιλαμβάνει το άθροισμα της βαθμολογίας των ενδοσχολικών εξετάσεων (γραπτά, προφορικά, εργασίες) και των πανελλαδικών, ωστόσο το ποσοστό που θα αναλογεί θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης.
Επίσης συζητήθηκε η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ώστε οι καμένες περιοχές μετά της πυρκαγιές, να κηρυχτούν άμεσα αναδασωτέες.
Συζητήθηκαν επίσης οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν στο τρέχον πρόγραμμα, ώστε τον Αύγουστο του 2018 το μνημόνιο να αποτελεί παρελθόν για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θέτει στις προτεραιότητές της την προετοιμασία του εδάφους για την οριστική έξοδο της χώρας στις αγορές, την ενίσχυση της ανάπτυξης με τη προσέλκυση νέων επενδύσεων και με την υλοποίηση των αναγκαίων θεσμικών μεταρρυθμίσεων ενώ θα συνεχιστούν και οι κοινωνικές παρεμβάσεις για τον κόσμο της εργασίας αλλά και η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους.