Με την Ολλανδία να παράγει 74 εκατομμύρια τόνους κοπριάς το χρόνο, η πώληση μεγάλων ποσοτήτων σε άλλες χώρες δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Τώρα, όμως, ένας συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών ξεκινά να μετατρέπει τα απόβλητα σε βιοαέριο και λίπασμα.
Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Περιβάλλοντος, το μεθάνιο που παράγεται από τις ίδιες τις αγελάδες αλλά και από την αποσύνθεση της κοπριάς αντιστοιχεί σήμερα στο 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ολλανδία.
Πέρα όμως από τα αέρια του θερμοκηπίου, η κοπριά προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες αζώτου και φωσφόρου, στοιχείων που λειτουργούν ως λίπασμα για την υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού σε λίμνες και ποτάμια. Κι αυτό σημαίνει ότι η κοπριά δεν μπορεί απλά να απλωθεί στο χωράφι.
Πέρυσι, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, η Ολλανδία ξεπέρασε το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα φωσφορικά άλατα στα ύδατα, παρόλο που εξήγαγε μεγάλες ποσότητες κοπριάς σε Γερμανία, Ουγγαρία και Πολωνία, όπου χρησιμοποιείται ως λίπασμα.
Λύση θα μπορούσε να δώσει η νέα πρωτοβουλία της FrieslandCampina, του μεγαλύτερου συνεταιρισμού γαλακτοπαραγωγών στην Ολλανδία, ο οποίος αγοράζει γάλα από 13.500 φάρμες. Συγκριτικά, σε όλη την Ολλανδία λειτουργούν 17.000 φάρμες γαλακτοπαραγωγής.
Ο συνεταιρισμός νοικιάζει στους κτηνοτρόφους αντιδραστήρες αναερόβιας αποσύνθεσης, μέσα στην οποία παράγεται μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή. Άλλα μηχανήματα αναλαμβάνουν στη συνέχεια να συλλέξουν το άζωτο και τον φώσφορο, αφήνοντας πίσω σκέτη οργανική ύλη που μπορεί να απλωθεί στο χωράφι με ασφάλεια.
Η κυβέρνηση επιδοτεί το πρόγραμμα με 150 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους σταθερή τιμή για την παραγωγή βιοαερίου τα επόμενα 12 χρόνια.
Ο πρώτος αντιδραστήρας αναερόβιας αποσύνθεσης εγκαινιάστηκε από τον Χενκ Καμπ, τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων, σε φάρμα της περιοχής Φρίεσλαντ, εκεί όπου οι αγελάδες είναι διπλάσιες από τους κατοίκους.
Στις πρώτες 20 μέρες μετά την ενεργοποίηση του βιοαντιδραστήρα, η φάρμα παρήγαγε 9,342 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετές για να καλύψει τις ανάγκες τριών σπιτιών για έναν χρόνο.
Η FrieslandCampina έχει στόχο να εντάξει στο πρόγραμμα τουλάχιστον 1.000 φάρμες σε όλη τη χώρα.
Αμφιβολίες, πάντως, έχουν εκφραστεί ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από κάρβουνο ή φυσικό αέριο πιθανότατα θα παραμείνει φθηνότερο.