«O πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και έχει αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο.
Μιλώντας στο δημοτικό ρ/σ του Ηρακλείου Αττικής, η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται ευρωπαϊκή λύση και η κάθε χώρα να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.
«Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχει αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες, με το ανθρώπινο πρόσωπο του ελληνικού λαού και την αυτοθυσία ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο» είπε η κ. Γεροβασίλη ενώ ανεφερόμενη στις φωνές για κλείσιμο συνόρων, είπε ότι «υπάρχουν αυτές οι ακραίες φωνές στην Ευρώπη, που επιμένουν σ’ αυτές τις λύσεις, όπως και οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, οι οποίοι συνεδρίασαν προχθές, όμως, υπάρχουν και άλλες φωνές στην Ευρώπη, δυνατές φωνές: αυτές της Α.Μέρκελ, του Ν.Τουσκ, του Ζ.Κ. Γιούνκερ, του Β. Φάϊμαν, οι οποίοι, προβαίνουν συνεχώς σε δηλώσεις και θα τοποθετηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής. Και αυτή είναι η πλειοψηφούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ με τις οποίες απέρριψε τη λογική των κλειστών συνόρων, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού και όχι με όρους κλειστών συνόρων και μάλιστα με δηλώσεις από χώρες οι οποίες όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά στ’ αλήθεια υπονομεύουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και πρέπει να δούνε με ανοιχτά μάτια το θέμα, χωρίς ξενοφοβία και χωρίς τη λογική ”ας συμβεί λίγο παραπέρα, να μην συμβεί σε εμένα”. Αυτό δεν μπορεί να δώσει λύση».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε επίσης ότι σε καμία χρονική στιγμή, με κανένα τρόπο η κυβέρνηση δεν έχει συμψηφίσει το προσφυγικό θέμα με το θέμα της οικονομικής κρίσης και του οικονομικού προγράμματος για τη χώρα. «Όχι μόνο για λόγους αξιακούς αλλά για λόγους πραγματιστικούς. Τονίζω το ”αξιακό”, διότι αυτή η άποψη δεν θα μπορούσε να μπει καν στη λογική μας», απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικώς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν παλεύουμε μόνο για την οικονομία της χώρας, αλλά παλεύουμε συνολικά για την κοινωνία, για να σταθεί όρθια και με τις αξίες της ζωντανές. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα συμβάλλαμε σε τέτοιου τύπου διαχειρίσεις και σκέψεις», επέμεινε.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της χώρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήξερε πως φθάνοντας στο ζήτημα της πρώτης αξιολόγησης, «παρόλο που η χώρα και η κυβέρνηση έχει να δείξει ότι πραγματικά έχει ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, δεν ήμασταν ποτέ ήσυχοι ότι κάποιοι δεν θα έρθουν με άλλες απόψεις για να επιβάλουν καινούργια πράγματα».
Υπογράμμισε ωστόσο πως η κυβέρνηση έχει βάσιμες ελπίδες για τη θετική έκβαση της αξιολόγησης: «Έχουμε βάσιμες ελπίδες. Έχουμε δηλώσεις επισήμων Ευρωπαίων για την ανάγκη της γρήγορης διαδικασίας αξιολόγησης. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες, έχουμε και συγκλίσεις. Τα βασικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε αυτή την αξιολόγηση, έχουν γίνει ήδη αποδεκτά από τους θεσμούς. Βεβαίως, έχουμε διαφωνίες και με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς βεβαίως να παραβιάζονται τα δομικά στοιχεία των σχεδίων που έχουμε καταθέσει προς αξιολόγηση, νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».