Γράφει ο λογιστής-φοροτεχνικός, Στέφανος Παπαδόπουλος
Σε αναμονή για την ημερομηνία έναρξης των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και προσανατολίζεται στα μέσα Φεβρουαρίου .
Θα προσπαθήσω να αναφέρω οκτώ βασικά σημεία για την συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
1.Υποβάλουν:
ü Όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. (ΙΧ κτλ)
ü Τα προστατευόμενα μέλη εάν έχουν πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα.(ΙΧ κτλ)
2.ΔΕΝ υποβάλουν:
ü Οι κάτοικοι εξωτερικού που δεν έχουν κανένα πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση είναι να έχουν δηλώσει στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα.
ü Οι ανήλικοι
ü Όσοι δεν έχουν κανένα πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα
Οι έγγαμοι όπως και τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση .
Ξεχωριστά υποβάλλουν όσοι είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή σε διάσταση με βασική προϋπόθεση να έχει δηλωθεί στο τμήμα μητρώου της Δ.Ο.Υ.
3.Συντελεστές Φορολογίας :
Προσοχή στους συντελεστές φορολογίας διότι η κάθε πηγή εισοδήματος φορολογείται ξεχωριστά .
Α) Εισόδημα από ενοίκια
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
0-12.000 Ευρώ | 11% |
Άνω των 12.000 Ευρώ | 33% |
Β) Εισόδημα από Επιχειρηματική δραστηριότητα
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
0-50.000 Ευρώ | 26% |
Άνω των 50.000 Ευρώ | 33% |
(προκαταβολή φόρου 75%)
Γ) Εισόδημα από Μισθωτές Υπηρεσίες- Συντάξεις
Ύψος Εισοδήματος | Ποσοστό φόρου |
0-25.000 Ευρώ | 22% |
25.000-42.000 Ευρώ | 32% |
Άνω των 42.000 Ευρώ | 42% |
Ο φόρος που προκύπτει με την ανωτέρω κλίμακα των μισθωτών μειώνεται κατά 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ εισόδημα και η μείωση περιορίζεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισόδημα που ξεπερνούν τις 21.000.
Οι βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων θα είναι και φέτος προσυμπληρωμένες στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης, όπως προσυμπληρωμένοι θα είναι αρκετοί κωδικοί .
Δ) Εισφορά αλληλεγγύης
Η κλίμακα για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για φέτος θα είναι :
0-12.000: 0%
12.001-30.000: 0,7 %
30.001-50.000: 2% από 1,4 % που ήταν πέρσι
50.001-100.000: 4% από 2,1% που ήταν πέρσι
100.001-500.000: 6% από 2,8% που ήταν πέρσι
500.001- Άνω: 8% από 2,8% που ήταν πέρσι.
4.Τεκμήρια
Το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται από τα περιουσιακά στοιχεία που έχω στην κατοχή μου και αναγράφονται στο Ε1 (κατοικία, ΙΧ, σκάφος κτλ ) και τις δαπάνες του έτους (αγορά ΙΧ, δάνεια, δωρεές, ιδιωτικά σχολεία κτλ).
Και φέτος παραμένει το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.
5.Αγροτικά εισοδήματα
Οι αγρότες δεν φορολογούνται πια με τον παλιό γνωστό αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος με τους πίνακες ελάχιστου υπολογισμού εισοδήματος βάση εδάφους και καλλιέργειας.(ισχύει από 01/01/2014). Αυτός ο τρόπος φορολόγησης καταργήθηκε και φορολογούνται με λογιστικό τρόπο , δηλαδή από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης θα αφαιρεθούν οι παραγωγικές δαπάνες που πραγματοποίησαν και η διαφορά θα αποτελεί τα καθαρά κέρδη του αγρότη. Στα κέρδη αυτά θα υπολογιστεί φόρος με συντελεστή 13% και προκαταβολή φόρου 75% .
Όσο αναφορά τις επιδοτήσεις αυτές είναι αφορολόγητες έως το ποσό των 12.000 και δηλώνονται στον κωδικό 659 προκειμένου να καλυφθούν τεκμήρια.
6.Ενοίκια
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ στα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί . Πλέον δεν υπάρχειη διαδικασία της εκχώρησης των μισθωμάτων όπως γίνονταν πέρσι, αλλά για να μην φορολογηθούν τα ενοίκια που είναι οφειλόμενα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να έχει κινηθεί νομικά απέναντι στον ενοικιαστή και έτσι θα μπορεί να συμπληρώσει τον νέο κωδικό 125 όπου αφορά τα εν λόγω ανείσπρακταμισθώματα.Ο νόμος προβλέπει ότι τα μισθώματα θα φορολογηθούν, εφόσον εισπραχθούν, την χρονιά που εισπράχθηκαν.
7. Φοροαπαλλαγές
Παραμένει η μείωση του φόρου των 200€ για άτομα με αναπηρία άνω του 67%.
Μείωση φόρου επίσης έχουν και όσοι έχουν κάνει δωρεές με την προϋπόθεση ότι ξεπερνούν τα 100€. Η δυνατότητα έκπτωσης από το ποσό του φόρου που προκύπτει κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι 10% επί των ποσών που καταβάλλονται για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς με ανώτατο όριο το 5% του συνολικού εισοδήματος του δωρητή.
Όσο αναφορά τις ιατρικές δαπάνες, τις δαπάνες νοσηλείας έχουμε μείωση φόρου 10% για τις δαπάνες που καταβάλλονται σε γιατρούς, ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία αλλά και για την φαρμακευτική περίθαλψη. Αναγνωρίζεται ακόμα και το 50% της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων. Βασική προϋπόθεση όμως είναι οι ιατρικές δαπάνες να μην υπερβαίνουν 5% του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου. Τέλος το ποσό της μείωσης ανεξαρτήτως του ποσού των εξόδων δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.
8.Μισθωτοί με μπλοκάκι- ατομικές επιχειρήσεις
Ο νόμος προβλέπει ότι για να θεωρείται κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση στο όνομα του μισθωτός θα πρέπει:
να προκύπτει -βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν- ότι ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Επίσης ο φορολογούμενος δεν θα πρέπει να έχει εισόδημα σαν μισθωτός. ΠΡΟΣΟΧΗ για αυτούς που μέσα στο 2015 είχαν εισοδήματα από μπλοκάκι και έκαναν διακοπή εντός του έτους και συνέχισαν ως μισθωτοί . Η δήλωση κατά την εκτίμησή μου θα πρέπει να σταλεί με ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ηλεκτρονικά ώστε να πάει στην Δ.Ο.Υ. για τις διευκρινήσεις.