PeristeriNews.gr
Πολιτική

Οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον κορωνοϊό



Ολοκληρώθηκαν πριν λίγο οι πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, που ήταν… μαραθώνιες.

Κ. Μητσοτάκης: «Διαβατήριο για την ανάταξη της χώρας η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης»

«Όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού κανένας Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώντας από το βήμα της Βουλής την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες.

Κατά την ομιλία του σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα «γέφυρα» έως το 2021 που θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος, θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία.

Ανακοίνωσε επίσης πως μέχρι να αρθούν και οι τελευταίες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές. Το ίδιο, όπως ανέφερε, θα ισχύει και για τα επιδόματα στους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους. Εξήγγειλε ακόμη πως όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά με μειωμένο ωράριο, θα δουν το εισόδημά τους να στηρίζεται από την πολιτεία.

Για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρεία κλίμακα ενίσχυσης και των εργαζομένων στην χώρα πέρα από τη στήριξη των ανέργων, είπε, παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 17.00 από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο, ανακουφίζοντας επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.

Προανήγγειλε επίσης σχέδιο «εξπρές» για την στήριξη του τουρισμού ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδια «κλειδιά» που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο για να εξασφαλιστούν οι όροι για «αναπτυξιακό άλμα».

Όπως είπε, οι συνέπειες της επίθεσης του κορωνοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες. «Ζούμε μία πρωτόγνωρη η κρίση, καμία γενιά δεν έχει ζήσει όμοιά της για σχεδόν ένα αιώνα», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως η επιτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης θα είναι το διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει.

Οι δυσκολίες που μας περιμένουν θα είναι σοβαρές, οφείλουμε να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους, συνέχισε για να προσθέσει πως δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς δυνατούς Έλληνες. «Είναι ενθαρρυντικό πως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει πως η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτή είναι μια εθνική κατάκτηση που δεν έχει κομματικό χρώμα» υπογράμμισε.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη λύπη του «που κάποιοι λίγοι θεωρούν την επιτυχία αυτή επιτυχία μόνο της κυβέρνησης και βρίσκουν κάθε ευκαιρία να την αμφισβητήσουν».

Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς» και προτείνει «ξοδέψτε, χωρίς να λέει όμως πότε και για ποιους». «Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, το λεφτόδεντρο, που μαράθηκε οριστικά το 2015 και όσο λίπασμα και να θέλετε να του προσθέσετε δεν πρόκειται να πετάξει βλαστάρι» είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά «το περίφημο μαξιλάρι» επισήμανε πως «είναι καιρός να εξηγηθεί ότι δημιουργήθηκε ρητορικά για να αποκοιμηθεί πανω του η κοινή γνωμη, γιατί έτσι βαφτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο Ταμείο».

«Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μάς ζητούν να ακουμπήσουμε το δεσμευμένο απόθεμα και τι θα σήμαινε αυτό για την επόμενη μέρα και για το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα σε ένα νέο πρόγραμμα» πρόσθεσε.

Δήλωσε τέλος ανοιχτός «στη δημιουργική κριτική» αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ένα παιχνίδι λασπολογίας και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κανένα κομματικό καπέλο. Καλό είναι όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω μας».

Αλ. Τσίπρας: Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για άνοιγμα σχολείων, εργασιακά

Οι πολίτες καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ανθρώπινης ζωής βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε έκανε πολύ λίγα και δεν αξιοποίησε ουσιαστικά τον χρόνο που χάρισε η υπευθυνότητα των πολιτών. Χαρακτήρισε αχρείαστο ρίσκο την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων και εξαπέλυσε βολές για την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, τονίζοντας ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν ακολουθείται το μοντέλο που αυτή επέλεξε.

«Άλλοι περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τμ με πολυμελείς οικογένειες, δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και έντονη ανασφάλεια» ανέφερε και εγκάλεσε  την κυβέρνηση ότι στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει όσους σήμερα δίνουν τη μάχη ως περιττούς δημόσιους υπαλλήλους.

«Δεν έχω πρόβλημα να αναγνωρίσω ότι κάνατε το αυτονόητο, αλλά αυτό δεν αρκεί» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ύφος «πατερναλιστικό», «σχεδόν αυτοκρατορικό». Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες με τη στάση τους μας έδωσαν χρόνο και όχι λευκή επιταγή για παιχνίδι μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Μας έδωσαν χρόνο για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό σύμφωνα με τους επιστήμονες δεύτερο κύμα της πανδημίας» συνέχισε και τόνισε: «Το ερώτημα είναι τι κάνατε με αυτόν τον χρόνο κ. Μητσοτάκη;». Όπως είπε η κυβέρνηση προχώρησε στην πρόσληψη μόλις 300 γιατρών και αυτούς συμβασιούχους, ενώ αύξησε ελάχιστα τον αριθμό των ΜΕΘ. «Οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο κρεβάτια, είναι και ειξειδικευμένο προσωπικό. Προσλάβατε τέτοιο; Από όσο ξέρω κανέναν» είπε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ενώ στο παρελθόν η κυβέρνηση πρωτοστάτησε σε απολύσεις και τασσόταν κατά των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας «ξαφνικά γίνεται υπέρμαχος του συστήματος δημόσιας υγείας».

«Δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο για να στηρίξετε το σύστημα υγείας» υπογράμμισε.

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το άνοιγμα των σχολείων ενέχει υψηλούς κινδύνους, είναι ένα «αχρείαστο ρίσκο». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε να πάρει αυτό το ρίσκο για να «δρέψει δάφνες νικητή». Κριτική άσκησε και στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ πριν από λίγο καιρό υπήρχε άλλη σύσταση.

«Οι κινήσεις αυτές στηρίζονται στην προσπάθεια να κάνετε την κρίση ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι βρήκε την ευκαιρία να περάσει ρυθμίσεις που ευνοούν τα μεγάλα συμφέροντα.

«Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε ανέργους, εντείνατε την ανασφάλεια, καθιερώσατε την εκ περιτροπής εργασίας» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν επιδοτείται η αναστολή των συμβάσεων αντί της εργασίας. Εμείς συνέχισε, «επιμένουμε σε μία εμπροσθοβαρή παρέμβαση».

Απαντώντας στο σχόλιο του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, σημείωσε: «Όταν στις Συνόδους Κορυφής οι χώρες του Νότου ζητούν να δοθεί ρευστότητα, εσείς τους λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα;».

Για μεγάλο σκάνδαλο έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας αναφερόμενη στα προγράμματα τηλεκατάρτισης στα ΚΕΚ. «Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες σε μία εξευτελιστική διαδικασία να παίρνουν 600 ευρώ μέσω ψευτοκατάρτισης, ενώ ξέρατε ότι μπορούσατε να δώσετε τα χρήματα απευθείας» είπε και απηύθυνε στον πρωθυπουργό την ερώτηση: «Γιατί κρατάτε τον κ. Βρούτση στη θέση του; Τι μήνυμα στέλνετε στους άλλους υπουργούς;».

Φώφη Γεννηματά: Επικίνδυνη άσκηση η άρση των μέτρων χωρίς τεστ και επιχειρησιακό σχέδιο

Τη «μεγάλη ευθύνη» της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις «που θα μας κρατήσουν ασφαλείς» στη φάση της άρσης των μέτρων επισήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε «αποσπασματικά και ανεπαρκή» τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

«Περάσαμε το πρώτο κύμα γλιτώσαμε το μεγάλο κακό. Ενάμιση μήνα τώρα αποδεικνύουμε ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους μαχητές της πρώτης γραμμής» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας της.

«Έρχεται η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα της ζωής μας από εκεί που το αφήσαμε. Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης. Πρέπει να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις που θα μας κρατήσουν ασφαλείς» συνέχισε για να προσθέσει πως η ατομική ευθύνη είναι αναγκαία, αλλά πρωτίστως χρειάζεται αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε στο σημείο αυτό την κυβέρνηση «να μην καταργήσει στην πράξη με τη γραφειοκρατία της τον κ. Τσιόδρα και την επιστημονική επιτροπή» και επισήμανε πως δεν πρέπει να υιοθετηθούν «λογικές τύπου Τζόνσον» περί ανοσίας της αγέλης.

Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία των σχολείων είπε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί ρίσκο το άνοιγμα σχολείων. Φροντίστε τουλάχιστον να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να εξασφαλίσουν τα προστατευτικά μέσα που είναι αναγκαία».

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες σημείωσε πως από τη στιγμή που οι μάσκες γίνονται υποχρεωτικές πρέπει να υπάρξει διατίμηση γιατί αλλιώς θα υπάρξει αισχροκέρδεια. «Πρέπει να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιους χώρους, σε δημόσιες υπηρεσίες και στα σούπερ μάρκετ» είπε.

Δ. Κουτσούμπας: Η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, χρειάζονται μαζικές προσλήψεις στην Υγεία

Την ανάγκη να σταθεί η κρατική ευθύνη «στο ύψος των περιστάσεων» και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι σήμερα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την ομιλία του στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά «η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη εν όψει ενός πιθανού νέου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα».

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την κρίση με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Ο ελληνικός λαός προσάρμοσε τη ζωή του για να προστατευθεί και να προστατεύσει. Ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού» επισήμανε, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη μέρα είπε πως «η ατομική ευθύνη πρέπει να στηρίζεται σε ένα ολοκληρωμένο κρατικό σχέδιο προστασίας της υγείας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και επέρριψε ευθύνες σε όλα τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν για το γεγονός ότι το ΕΣΥ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Μπορείτε να αποκλείσετε ότι αυξημένα θύματα μπορεί να υπάρξουν και στην Ελλάδα σε περισσότερο βάθος χρόνου; Κανείς δεν μπορεί» είπε.

Προέβλεψε επίσης ότι «ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι κρίσιμοι χώροι όπως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι».

«Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Αφήστε την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας και σταματήστε να παίζεται με την αγωνία του κόσμου» πρόσθεσε.

Έκανε επίσης λόγο για «συντριπτικό πλήγμα» στα εργασιακά δικαιώματα. «Ό,τι αντεργατικό μέτρο είχατε στη φαρέτρα σας το δοκιμάσατε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Καραμανλής: Οι ανησυχίες για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές

Peristeri News

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα είναι παντού, δίπλα στον πολίτη

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Στον προϋπολογισμό υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων

Peristeri News

Leave a Comment