PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Οι μαϊμούδες παίρνουν ορθολογικές αποφάσεις όπως οι άνθρωποι



Γνωρίζατε ότι οι αποφάσεις που παίρνετε σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σας ενδεχομένως να είναι… προαποφασισμένες από τα… γονίδιά σας;

Γνωρίζατε ότι οι αποφάσεις που παίρνετε σε ό,τι αφορά τα οικονομικά σας ενδεχομένως να είναι… προαποφασισμένες από τα… γονίδιά σας;

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν την ίδια, ορθολογική, οικονομική συμπεριφορά όπως οι άνθρωποι.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ βρήκαν ότι, όπως κάθε ευκατάστατος άνθρωπος, έτσι και τα πιο «πλούσια» από τα πρωτεύοντα θηλαστικά είναι πιθανό να παίρνουν ρίσκο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους παρέχουν μια εικόνα για την εξελικτική διαδικασία που υπαγορεύουν οι ανθρώπινες ευαισθησίες γύρω από τον πλούτο.

«Η ανθρώπινη ευαισθησία στον πλούτο αναπτύχθηκε προτού κάνουν την εμφάνισή τους τα χρήματα» είπε η Dr Agnieszka Tymula από το Τμήμα Οικονομικών του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

«Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, οι μαϊμούδες είναι σε θέση να διαλέξουν αντικειμενικά το καλύτερο δυνατό από τις προσφερόμενες επιλογές τους. Αν τους προσφερθεί μια εναλλακτική, από την οποία θα προκύψει καλύτερο αποτέλεσμα, θα την επιλέξουν» πρόσθεσε η ίδια.

«Οι μαϊμούδες φαίνεται ακόμη ότι ρισκάρουν στη λήψη αποφάσεων όπως και οι άνθρωποι. Είναι κάπως απρόθυμοι, όπως και οι άνθρωποι, να παίρνουν ρίσκο σε πειραματικές συνθήκες» συνέχισε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, είχε σκοπό να ανακαλύψει αν οι μαϊμούδες έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τους ανθρώπους σε ό,τι αφορά το ρίσκο και τον οικονομικό ορθολογισμό, καθώς επίσης κατά πόσο ο «πλούτος» επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη του ρίσκο.

Χρησιμοποιώντας ως μέτρο του «πλούτου» το νερό, οι ερευνητές μελέτησαν με ποιο τρόπο οι μαϊμούδες ξεχώριζαν τις «πλούσιες» από τις «φτωχές».

Μετά από εκπαίδευση 20 ημερών, οι μαϊμούδες ήταν σε θέση να συμμετάσχουν σε οπτικά παιχνίδια με γραφήματα, από τα οποία προέκυπταν «υγρές» ανταμοιβές με διαφορετική βαρύτητα.

Γυρνώντας απλά το βλέμμα τους από τα αριστερά στα δεξιά, οι μαϊμούδες έπαιρναν αποφάσεις ανάμεσα στις «ασφαλείς» επιλογές (από τις οποίες απολάμβαναν συγκεκριμένη ποσότητα νερού στα σίγουρα) και τις «ριψοκίνδυνες» οι οποίες προσέφεραν πιθανότητες 50/50 η ανταμοιβή να είναι μεγαλύτερη ή τίποτα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πιο «πλούσιες» (δηλαδή οι πιο χορτασμένες) μαϊμούδες ήταν πιο ριψοκίνδυνες από τις «φτωχές» (και διψασμένες), οι οποίες απέφευγαν τις επιλογές με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Ρεκόρ φέτος οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων

Peristeri News

Ελπιδοφόρο μήνυμα για τον πληθυσμό της απειλούμενης καρέτα-καρέτα

Peristeri News

Το 2024 θα είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Peristeri News

Leave a Comment