Σε πάνω από 358.000 ανέρχονται οι φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριών της χώρας από τις αρχές του έτους!
Σε πάνω από 358.000 ανέρχονται οι φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν στα συρτάρια των εφοριών της χώρας από τις αρχές του έτους!
Το νούμερο αυτό ισοδυναμεί με το… 70% του συνόλου των φορολογικών υποθέσεων που έχουν ανατεθεί στις 288 ΔΟΥ της χώρας, από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες, 24 Αυγούστου.
Την ώρα που η τρόικα πιέζει για καλύτερες επιδόσεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και η τρύπα στα έσοδα έφτασε αισίως τα 3,4 δισ. ευρώ, σχεδόν το σύνολο των εφοριών συνεχίζει να παρουσιάζει περίπου μηδενικούς ρυθμούς.
Τα στοιχεία που ανάρτησε στο Διαδίκτυο το υπουργείο Οικονομικών με τις επιδόσεις των ΔΟΥ για το πρώτο εξάμηνο, αποκαλύπτουν μια πολύ απογοητευτική εικόνα καθώς στα συρτάρια των εφοριών λιμνάζουν 358.503 υποθέσεις, σε σύνολο 511.325 που τους είχαν ανατεθεί από τις αρχές του έτους.
Δηλαδή έχει περαιωθεί μόνο το… 30% (ή 152.822 υποθέσεις), ενώ 7 στις 10 παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Από τις 288 εφορίες μάλιστα, μόνο… 24 είχαν κλείσει στο τέλος εξαμήνου πάνω από το 50% των υποθέσεων που τους ανατέθηκαν.
Κακό έως μηδενικό έργο παρουσιάζεται και στην πλειονότητα των 34 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας που είναι υπεύθυνες για την είσπραξη του 70% των φορολογικών εσόδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τον Ιούνιο, στις 31 από τις 34 αυτές εφορίες, κάθε υπάλληλος διενήργησε λιγότερο από… έναν έλεγχο!
Στις λοιπές τρεις (Χαλκίδας, Α’ Ηρακλείου και Α’ Πειραιά), η μέγιστη αναλογία ελέγχων ανά υπάλληλο έφτασε σε… 1,27 (Χαλκίδα).
Μάλιστα, 12 από τις 34 ΔΟΥ δεν μπήκαν στον κόπο να ελέγξουν ούτε μία από τις υποθέσεις που τους ανατέθηκαν – το Ψυχικό κατέχει το αρνητικό ρεκόρ με το απόλυτο 0!
Στα ληξιπρόθεσμα. Μηδενικές αποδόσεις παρουσιάζουν οι εφορίες και στην πολυδιαφημισμένη από το υπουργείο Οικονομικών επιχείρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Από τις 34 μεγάλες εφορίες, οι 33 παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική απόδοση (από 0 έως 0,86%), με μοναδική εξαίρεση τη Β’ Θεσσαλονίκης, με 4%.
Τέλος, υψηλά είναι τα ποσοστά της μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων (ειδικά των επιχειρήσεων) στις οχλήσεις των εφοριών για την υποβολή δηλώσεων και απόδοση φόρων.
Στις εφορίες που ελέγχουν επιχειρήσεις όπως η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, το ποσοστό αγγίζει το 20%, στη ΦΑΕΕ Αθηνών το 13,45%, στη ΦΑΕ Πειραιά το 12,53% και στη ΦΑΒΕ Αθηνών το 11,1%.
Η μη συμμόρφωση αποδίδεται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών, που δεν προσέρχονται στις εφορίες για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους (καταβολή ΦΠΑ κ.λπ.), παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις.