Στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Κανταφι συνεχίζουν την ανακατάληψη των περιοχών στα ανατολικά και ήδη βρίσκονται προ των πυλών της πόλης Μπρέγκα, ενώ κατευθύνονται προς τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών.
Μαίνονται σκληρές οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων, στη Λιβύη.
Η στρατηγικής σημασίας πόλης Μπρέγκα, στα ανατολικά, έχει περιέλθει στον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις των θέσεων των αντικαθεστωτικών.
Έτσι, η γραμμή του μετώπου μετακινείται προς τα ανατολικά, καθώς οι πόλεις που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί πέφτουν η μια μετά την άλλη στα χέρια των κυβερνητικών, που βρίσκονται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.
Πάντως σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη ενώ στη Ρας Λανούφ συνεχίζονται οι μάχες μία ημέρα αφού οι δυνάμεις του Καντάφι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο διαμάχη ξέσπασε στην Μεραρχία Χάμις –της οποίας ηγείται ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Χάμις Καντάφι– την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μιζουράτα.
Κάποιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να επιτεθούν σε πολίτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Περισσότεροι από 30 στρατιώτες αυτομόλησαν από τη μεραρχία και συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το αλ Αραμπίγια.
Εν τω μεταξύ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα ανατολικά της Λιβύης. Στη Ρας Λανούφ συνεχίζονται οι μάχες μία ημέρα αφού οι δυνάμεις του Καντάφι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης.
Το ίδιο συμβαίνει και περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη αλ Μπουράικα, στην ανατολική Λιβύη, την οποία έχουν επίσης πλέον υπό τον έλεγχό τους οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Το Σάββατο ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με τον γενικός γραμματέας Αμρ Μούσα να δηλώνει ότι ταυτόχρονα αποφασίστηκε αποφάσισε ο Σύνδεσμος να ξεκινήσει επαφές και να συνεργαστεί με το Επαναστατικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος θεωρεί ότι το καθεστώς της Λιβύης έχει “απωλέσει τη νομιμότητα” λόγω της “επικίνδυνης βιαιοπραγίας” κατά του λαού του,.
Η Ουάσινγκτον, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, χαρακτήρισε την διακήρυξη του Αραβικού Συνδέσμου “σημαντικό βήμα” κι εκτίμησε ότι “ενισχύει την πίεση” στον Καντάφι• όμως απέφυγε να δεσμευτεί σαφώς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τόσο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και εκείνη της Βρετανίας ανέφεραν ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου αποτελεί ένα “σαφές μήνυμα” προς τον Καντάφι.
Δεν είναι σαφές εάν η έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αποτελεί την ομόφωνη έγκριση των χωρών της περιφέρειας που το NATO θεωρούσε προϋπόθεση προκειμένου να αναλάβει δράση εναντίον του Καντάφι. Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δεν απέκλειαν να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία για το θέμα–αλλά τη χαρακτήριζαν απίθανη. Παραμένουν, επίσης, άγνωστες οι προθέσεις Ρωσίας και Κίνας.
Με την απόφαση του Συνδέσμου συντάχτηκε και ο Καναδάς που κάλεσε το καθεστώς της Λιβύης «να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του λιβυκού λαού» και ζητεί από τον Καντάφι «να εγκαταλείψει πάραυτα την εξουσία».