Από την 1η Ιανουαρίου 2023 επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στις δουλειές τους, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Όπως είπε, «ήδη έχουμε λάβει την απόφαση του ΣτΕ για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Θα εφαρμοστεί αν και εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για την δημόσια υγεία».
Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του Mega είπε: «Με βάση την απόφαση του ΣτΕ του Γ΄ τμήματος που επανεξέτασε το μέτρο, η Ολομέλεια το έχει κρίνει συνταγματικό, αλλά έχει ζητήσει επαναξιολόγηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η παράταση του μέτρου υπερβαίνει την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή ότι από τον Απρίλιο και μετά αυτό μας λέει δεν έπρεπε να παραταθεί το μέτρο. Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση για να δούμε πως θα εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί η απόφαση, παρόλο που εγώ σας λέω θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση, στις δημοκρατίες προφανώς οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές».
«Άρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί υπό όρους όμως προστασίας της δημόσιας υγείας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε το πρωτόκολλο. Απόφαση την 1η Ιανουαρίου που ολοκληρωνόταν το μέτρο και μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν θα ανανεωθεί. Τώρα με βάση τα πρωτόκολλα που θα ολοκληρώσουμε δεν ξέρω αν θα είναι νωρίτερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξει ανανέωση του μέτρου από τη στιγμή που έκρινε αυτό το ΣτΕ», πρόσθεσε.
Προσωπικός γιατρός
Αναφερόμενος στον Προσωπικό Γιατρό, ο υπουργός Υγείας είπε πως δεν θα εφαρμοστούν από 1η Δεκεμβρίου, όπως προβλεπόταν, τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι σήμερα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για την παράταση της εφαρμογής των αντικινήτρων μετά την 1η Δεκεμβρίου.
«Δεν θα υπάρξει καμία ποινή που θα ξεκινούσε από 1η Δεκεμβρίου γιατί η λογική των ποινών υπάρχει μόνον όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών για να μπουν όλοι στο σύστημα», όπως είπε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, 4.700.000 πολίτες και 3.400 γιατροί έχουν εγγραφεί στα μητρώα του Προσωπικού Γιατρού. Παράλληλα, μέσα στο Νοέμβριο 1 εκατομμύριο πολίτες έκαναν δωρεάν ραντεβού μέσω του Προσωπικού Γιατρού.
«Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που έχει, είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη».
Σχετικά με το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στις τρεις βασικές ρυθμίσεις που αφορούν στους γιατρούς:
- Η πρώτη ρύθμιση είναι η μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών και ειδικά για τους αναισθησιολόγος, όσους είναι στις ΜΕΘ και όσοι είναι στα ΤΕΠ, ένα επίδομα που φτάνει τα 400 ευρώ.
- Το δεύτερο προβλέπει ότι στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες, δηλαδή εκεί που έχουμε κάνει προκήρυξη και δεν έχουν εμφανιστεί γιατροί, αυτό αφορά κυρίως τις νησιωτικές περιοχές και κάποιες ειδικότητες που δεν έχουμε την πληθώρα των γιατρών δίνουμε τη δυνατότητα της μερικής απασχόλησης, άρα στην Κω λόγου χάρη που έχουμε βγάλει μία προκήρυξη για παθολόγο και δεν έχει εμφανιστεί δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες που βρίσκονται στην Κω να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα υγείας με μερική απασχόληση οργανωμένα.
- Και η τρίτη ρύθμιση που αυτή είναι που προκαλεί και τη μεγαλύτερη αντίδραση σε όσους διαμαρτύρονται, που είναι μία ιδεοληπτική αντίδραση, είναι ότι προκειμένου να κάνουμε ελκυστικό και πάλι το ΕΣΥ στους γιατρούς πέρα από τη μισθολογική αύξηση δίνουμε μία δυνατότητα σε όσους εξαντλούν όλο το πρόγραμμα της εργασίας στο ΕΣΥ, δηλαδή συμμετέχουν και στις εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, να μπορούν ήπια μια φορά την εβδομάδα να έχουν και ιδιωτικό έργο.