Σε πλήρη ετοιμότητα βρέθηκε ο Δήμος Περιστερίου μετά το σεισμό που έπληξε την Αθήνα τον Ιούλιο με αποτέλεσμα όλα τα σχολεία στην πόλη μας να λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη μέρα σε αντίθεση με σχολεία της Πετρούπολης, του Αιγάλεω και του Χαϊδαρίου.
Ο ντόρος που δημιουργήθηκε λόγω των κλειστών σχολείων στη Δυτική Αθήνα μας οδήγησε στην πραγματοποίηση ενός οδοιπορικού στα σχολεία που όπως έγινε γνωστό επλήγησαν περισσότερο στο Περιστέρι.
Οι διευθυντές του 45ου δημοτικού και του 3ου Ε.Κ. που συστεγάζεται με το 2ο ΕΠΑΛ μίλησαν στο PeristeriNews.gr τονίζοντας και οι δυο την αμεσότητα με την οποία έγιναν οι επιδιορθώσεις όλων των χώρων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά από την πρώτη μέρα.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, δυο από τα πιο επιβαρυμένα σχολικά κτίρια από το σεισμό του Ιουλίου ήταν το 45ο Δημοτικό και το 3ο Ε.Κ. και 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου. Τα επισκεφθήκαμε, με πρώτη στάση στο 45ο δημοτικό σχολείο επί της οδού Ναούσσης. Εκεί μιλήσαμε με τον διευθυντή κ. Γιάννη Μανιώτη που μας ανέφερε τα όσα έγιναν από την πρώτη στιγμή του σεισμού μέχρι και το χθεσινό αγιασμό. Ο διευθυντής του 45ου μας είπε χαρακτηριστικά ότι μετά το σεισμό του Ιουλίου το σχολείο ήταν σαν βομβαρδισμένο στους εσωτερικούς χώρους με σοβαρά προβλήματα στην τοιχοποιία. Όλες οι αίθουσες και οι εσωτερικοί χώροι είχαν σοβάδες στο πάτωμα και ρωγμές στους τοίχους τους. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το σχολείο αν δεν γινόντουσαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επιδιορθώσεις στους χώρους.
Ο κ. Μανιώτης άμεσα επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Θεοδωράκο και τη διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας όπως επίσης και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου, με τους οποίους είχε άριστη συνεργασία. Όπως μας είπε, η ανταπόκριση του κ. Θεοδωράκου ήταν άμεση και με την εύρεση εργολάβου που ανέλαβε τα σχολεία με τα σοβαρότερα προβλήματα προχώρησε στην άμεση επιδιόρθωσή τους. Σημαντικό στοιχείο εκτός της άμεσης ανταπόκρισης ήταν ότι τα συνεργεία δούλευαν πολλές ώρες τη μέρα αλλά και Σαββατοκύριακα ώστε όλα τα σχολεία στο Περιστέρι να είναι έτοιμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο διευθυντής του σχολείου μας τόνισε ότι αρχικά δεν περίμενε το σχολείο να είναι έτοιμο αρχές Σεπτέμβρη και να λειτουργήσει, κάτι που τελικά έγινε με σκληρή δουλειά από όλους.
Η δεύτερη μας στάση στο οδοιπορικό ήταν στο 3ο Εργαστηριακό Κέντρο Γ’Αθήνας που συστεγάζεται με το 2ο ΕΠΑΛ και εξυπηρετεί περίπου 750 μαθητές. Εκεί συναντήσαμε τον διευθυντή κ. Παναγιώτη Φαντάκη που μας ανέφερε μια όμοια κατάσταση με τον διευθυντή του Δημοτικού.
Σοβαρά προβλήματα σε όλους τους εσωτερικούς τοίχους που δεν έδιναν τη δυνατότητα λειτουργίας του εργαστηριακού κέντρου και του ΕΠΑΛ. Ο κ. Φαντάκης μας τόνισε ότι και σε αυτό το σχολικό κτίριο η ανταπόκριση του Δήμου ήταν άμεση με τις εργασίες να ξεκινούν τέλη Ιουλίου και να ολοκληρώνονται τον Αύγουστο. Περίπου 7 άτομα καθημερινά δούλευαν 8 ώρες και τα Σαββατοκύριακα καταφέρνοντας να φέρουν το σχολείο σε άριστη κατάσταση, ώστε να έχει τη δυνατότητα για πλήρη λειτουργία. Ο διευθυντής του 3ου Ε.Κ. εξήρε το έργο τόσο των ανθρώπων που εργάστηκαν όσο και του Αντιδήμαρχου κ. Θεοδωράκου, που, όπως μας είπε, ήταν καθημερινά αρκετές ώρες στο σχολείο δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των εργασιών.
Δυο σχολεία που δοκιμάστηκαν, όπως και δεκάδες άλλα στο Περιστέρι, που με άμεσες ενέργειες και ενδιαφέρον από τους ανθρώπους του Δήμου Περιστερίου επιδιορθώθηκαν και όλοι οι μαθητές μπήκαν κανονικά από την πρώτη μέρα για μάθημα. Αντιθέτως, όπως έγινε γνωστό αρκετές σχολικές μονάδες σε άλλους Δήμους της Δυτικής Αθήνας δεν λειτούργησαν και μάλιστα σε πόλεις που έχουν πολύ μικρότερο αριθμό σχολείων σε σχέση με αυτά του Περιστερίου.