Εκτενείς αναφορές στην ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική Βουλή κάνει σήμερα ο γερμανόφωνος Τύπος.
«Η Ελλάδα εγκρίνει το πακέτο περικοπών – οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν λιγότερα έσοδα» είναι ο τίτλος άρθρου στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, που αναφέρεται στην ψηφοφορία της Παρασκευής στην ελληνική Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, «η ελληνική Βουλή συναίνεσε σε νέα μέτρα περικοπών. Με το νέο νόμο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μειώνονται οι συντάξεις και αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ παράλληλα έρχονται νέοι φόροι και νέες ποινές για τους φοροφυγάδες».
«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης», γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, σημειώνοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει ακλόνητος. Αυτό έγινε για άλλη μια φορά σαφές κατά την ψηφοφορία για το νέο πακέτο μέτρων στην ελληνική Βουλή την Παρασκευή». Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπήρξε μόνο μία διαρροή και αυτή στους ΑΝΕΛ και δη για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους.
Όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, «αυτή τη φορά ο Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει όλη την κοινοβουλευτική περίοδο για να δρέψει τους καρπούς μιας οικονομικής ανάκαμψης. Οι προοπτικές δεν είναι άσχημες. Μπορεί στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει και πάλι εσωκομματική αντιπολίτευση, η λεγόμενη ομάδα των 53, η οποία εμφανίζεται με πιο αριστερό προσανατολισμό από ό,τι η ηγετική ομάδα. Εντούτοις οι δυνατότητές της είναι περιορισμένες. Επιφανέστερο μέλος της είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν είναι ό,τι καλύτερο να αντιπολιτεύεσαι τον άνθρωπό σου. Ήταν μια έξυπνη κίνηση του Τσίπρα να αναθέσει στον Τσακαλώτο την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση της συμφωνίας».
Παρ’ όλα αυτά, η εφημερίδα εκτιμά πως οι ισορροπίες μπορούν να γίνουν μεσοπρόθεσμα εύθραυστες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, κυρίως αν δεν επαληθευτούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη. «Γι΄ αυτό και ο Τσίπρας προσπαθεί να προσεγγίσει την φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση (…)», αναφέρει ο αρθρογράφος.
Η αυστριακή Der Standard γράφει: «Κατά την ψηφοφορία (…) τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν κατά των μέτρων για αυστηρότερες ποινές για τους φοροφυγάδες και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Και αυτό παρότι οι συντηρητικοί είχαν εγκρίνει επί της αρχής την πολιτική των περικοπών. Όταν ενταθεί η πίεση στους δρόμους – και αυτό μπορεί να θεωρείται βέβαιο – τα πράγματα θα στενέψουν για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας μικρός αριθμός ανταρτών φτάνει για να ανατρέψει την πλειοψηφία στην Βουλή. Και τότε δεν μπορεί να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής βοήθεια. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Η Ε.Ε. όμως θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορείς να εξαφανίσεις δια μαγείας μια κρίση, απλώς επειδή στο επίκεντρο βρέθηκε μια άλλη».