Μπορεί να είναι ενοχλητική η οσμή του, μπορεί κάποιοι να παραπονούνται ότι τους «χαλάει» το στομάχι, ωστόσο το σκόρδο, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, είναι ευεργετικό στον οργανισμό μας.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες του σκόρδου ρίχνουν την υψηλή πίεση. Τώρα μια ακόμα μελέτη εστίασε στη δράση του σκόρδου έναντι των καρκινικών κυττάρων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μελέτες που διεξήχθησαν σε πληθυσμό που κατανάλωνε στη διατροφή του σκόρδο, έδειξαν ότι έχει ωφέλιμες αντικαρκινικές δράσεις σε διάφορα όργανα και ιστούς.
Παρατήρησαν μάλιστα ότι δρούσε κατά των καρκινογόνων ουσιών όχι μόνο στους ανθρώπινους οργανισμούς αλλά και στα ζώα.
Στις μελέτες συμπεριέλαβαν και πειραματόζωα εκτός από ανθρώπους.
Τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομαχιού και του προστάτη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες και στη συνέχεια κλινικές δοκιμές για να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα.
Προτείνουν μάλιστα να μελετήσουν επί μακρόν οι ερευνητές αν τα άτομα που έχουν εντάξει το σκόρδο στη διατροφή τους παρουσίασαν λιγότερους καρκίνους από αυτούς που δεν καταναλώνουν σκόρδο.
Στην περίπτωση που τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σκόρδο διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου και εάν απομακρυνθεί η πιθανότητα της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων από πιθανούς παράγοντες που να προκαλούν λανθασμένα συμπεράσματα (confounding factors), τότε οι επιστήμονες μπορούν να συστήσουν ανεπιφύλακτα την κατανάλωση σκόρδου ή παραγώγων αυτού συστηματικά.
Η χημεία του όπως λένε, είναι πολύπλοκη, όπως για παράδειγμα οι θειούχες και άλλες ουσίες που περιέχει και οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Μπορεί το σκόρδο να ακούγεται για τις ευεργετικές δράσεις του στο καρδιαγγειακό σύστημα και να είναι δημοφιλές για τη μείωση της πίεσης, ωστόσο, αναφορικά με τη δράση του ενάντια στα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ακόμα πολλές έρευνες.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν το κοινό να αποφεύγει την υπερκατανάλωση του σκόρδου γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες. Εκτός από τη γνωστή κακοσμία του στόματος και του δέρματος, έχουν αναφερθεί περιστασιακά αλλεργικές αντιδράσεις, διαταραχές του στομαχιού, διάρροια, μείωση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου αίματος, συσχετισμός με βρογχικό άσθμα, έκζεμα επαφής και πιθανές επιδράσεις στην παραγωγή σπερματοζωαρίων.